Spring naar de content

Belastingen: wat Nederland kan leren van North Carolina

Ik geef het toe, ik heb ook even moeten kijken waar North Carolina ligt. Verenigde Staten, dat wist ik wel. Op het gebied van belastingen doen ze daar sinds kort wat in Nederland ook flink zou kunnen helpen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hoewel, het is zo simpel dat het hier wel zal worden weggelachen. In de eerste majeure herziening van het belastingstelsel in 80 jaar is er daar een vlaktaks ingevoerd. Gewoon één belastingschaal. In samenhang met nog een aantal andere maatregelen. Met het percentage van de flattaks zal ik u niet lastig vallen, het Amerikaanse belastingstelsel zit anders in elkaar dan bij ons omdat er afgezien van de lokale belastingen – in de staat – ook nog federale belastingen zijn. Het gaat om een idee, het principe, waarover ook in Nederland al lang gesproken wordt. Met per saldo een uitkomst van niks. Bovendien: als we in Nederland al een belastingherziening uitvoeren dan komen er – ruwe schatting – 328 amendementen overheen waardoor bij de uitvoering de systemen van de belastingdienst vastlopen. Of wordt er in Bulgarije feestgevierd.

De schoonheid van de hervorming in North Carolina is oogverblindend. Om te beginnen dus die vlaktaks. Vervolgens is het leeuwendeel van de uitzonderingen geschrapt. Ook daar is er een vorm van hypotheekrenteaftrek. Die wordt beperkt tot $ 20.000,- per jaar, meer mag je niet aftrekken. En tenslotte, daar kan ik als ondernemer alleen maar blij mee zijn, is er een extra belastingaftrek voor ondernemers. Want ze zijn er daar wel van doordrongen dat dit systeem alleen maar gaat werken als de economische activiteit in de regio flink gaat toenemen. Daar heb je ondernemers voor nodig. Dat is is weer een heel andere discussie dan hier waar we nog in de fase van het ZZP’er-pesten zitten.