Frans Timmermans en de goedkope deugd van Celebes

Matthias Pauw 9 aug 2013 Politiek

Gisteren werd bekend dat 56 jaar na dato de weduwen van Celebes ‘gecompenseerd’ worden voor hun verlies. 56 jaar na de gruweldaden die de Nederlandse staat op zijn geweten heeft. 56 jaar hebben de gebroken families moeten wachten op erkenning van hun leed. 56 jaar later leven er nog tien (tien!) hoogbejaarde vrouwen wiens leven is verwoest. De vergoeding voor al die jaren verdriet bedraagt 20.000 luizige euro’s en excuses.

De schande van de staat
Waarom het zo lang heeft moeten duren laat zich gemakkelijk raden. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en de aanzuigende werking -dit is niet de enige misdaad in de vaderlandse geschiedenis- is een stuk minder. Onze grondwet schrijft voor dat Nederland de internationale rechtsorde dient te bevorderen, maar dat bleek decennialang niet voldoende reden om het fatsoen op de Haagse kruideniersmentaliteit te doen zegevieren.

Even voor de goede orde: Nederland leent gemiddeld iedere 25 seconden € 20.000 bij. Iedere vier minuten loopt de staatsschuld op met het totaalbedrag van twee ton dat we kwijt zijn om dit leed te doen vergeten. Iedere vier minuten lenen wij eenzelfde bedrag bij om zinnige en volstrekt zinloze zaken te bekostigen. Iedere vier minuten hebben wij de kans om het goede te doen. Het is niet gebeurd. Tot gisteren.

Timmermans en de goedkope deugd
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft eerder dit jaar de landsadvocaat gevraagd deze smet met gezwinde spoed weg te poetsen en dat siert hem. Binnen het eerste jaar van zijn ambtsperiode heeft hij gedaan wat zo velen voor hem nalieten.

Ik heb geen reden om te twijfelen aan de motieven van Timmermans in dezen. Ik ken niemand die met deze zaak in zijn maag zat en ik ben geneigd te zeggen dat dit niet per se aan mijn omgeving ligt. Timmermans zal hier over enkele jaren ook niet meer voor geprezen worden, dit wordt een voetnoot in de politieke geschiedenis. De cynische Haagse mores schrijven voor een dergelijke zaak dood te laten bloeden. Dat Timmermans dit niet heeft laten gebeuren valt te prijzen, maar na al deze jaren is de deugd wel bijzonder goedkoop geworden.

Reageer op artikel:
Frans Timmermans en de goedkope deugd van Celebes
Sluiten