Spring naar de content

De grote praatjes van Afrikaanse geneesheren

Mr. Rada, Professor Hassen, Mr. Touba of Mr. Sekou. Zomaar wat Afrikaanse mediums die mijn nee-nee-sticker negeren. Geen flitsende reclamefolders, maar keurig uitgesneden zwart-wit kaartjes presenteren de diensten van deze spirituele allesoplossers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

In de regel staan de mediums zich voor op hun Afrikaanse wortels. We kennen Afrika als hofleverancier van langeafstandslopers, corrupte dictators en aidspatiënten. Spirituele mediums kan klaarblijkelijk aan deze rij toegevoegd worden. Alleen Professor Hassan vertelt niets over zijn afkomst. Maar die is dan ook als enige professor en claimt bovendien het beroemdste medium met veel ervaring te zijn. Dat het beroemdste exemplaar foldertjes in brievenbussen gooit in Amsterdamse krachtwijken zegt veel over de staat waarin de mediumsector zich bevindt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gegoochel met water en wierook
Enfin, de beloftes van deze mannen zijn niet gering. Ze stellen al uw persoonlijke problemen op te lossen. Terugkeer van uw geliefde? Geen probleem. Lichamelijke klachten? Kunnen opgelost worden. Impotentie, onvruchtbaarheid, slechte geesten? Check. Ook het geluk van slagen bij (rij)examens wordt bevorderd. Daar heb je als rijschool met examengarantie niet van terug.

Ondanks alle grote beloftes ben ik nooit in de verleiding gekomen om gebruik te maken van een medium. Niet in de eerste plaats omdat ik momenteel geen problemen heb. Allez, daarbij moet gezegd worden dat de anticonceptie van mijn vriendin het zicht op eventuele onvruchtbaarheid vertroebelt. Nee, meer nog is het dat de Volkskrant ooit aantoonde dat de methodes van de Afrikaanse wonderdoktoren niet verder reikten dan wat gegoochel met water, kruiden, kettingen en wierook.

Een glimlach op mijn gezicht
Noem mij een scepticus, maar ik heb meer vertrouwen in de moderne geneeskunde, vrienden en familie als het aankomt op het oplossen van (lichamelijke) problemen. Toch zou ik de Afrikaanse geneesheren voor geen goud willen missen.

Elke keer als ik hun aanprijzingen in de brievenbus vind verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Dat is weliswaar geen spectaculaire gelukstijding zoals deze beloofd wordt door Sekou en kornuiten, maar het draagt zeker bij aan mijn levensvreugd. Misschien moet ik de geneesheren met de grote praatjes maar eens bellen. Gewoon om mijn eigen oud-Hollandse wijsheid over te brengen. Geluk zit soms simpelweg in hele kleine dingen.

Onderwerpen