Spring naar de content

Strijd om KPN wordt nog heel amusant

Vorige week vrijdag had ik een uitzonderlijk goede dag op de beurs. Hoewel ik op de wat langere termijn en voor de komende jaren ronduit pessimistisch ben, zit ik nu al weken Long in de AEX. ‘Long‘ wil zeggen dat ik een stijging verwacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Al maanden geleden begon ik met de opbouw van Call-opties die pas geld waard worden als de AEX in december op 400 zou staan. Dat leek heel wat beleggers heel onwerkelijk, de beurs kreeg op dat moment juist flinke klappen. Geloof het of niet, ik kocht die Call’s voor zo’n 80 cent en vandaag staan ze op 3,5 maal dat bedrag. Dat schiet lekker op.

DE AEX schoot vrijdagmiddag door de 375 en dat betekende de hoogste stand in vele jaren. Dat daar macro-economisch geen enkel goed signaal onder ligt maakt beleggers niet uit, ze zijn flink euforisch. Die hoogste stand was te danken aan de het bod van Carlos Slim op KPN. Ook daarin heb ik flinke posities, leden van mijn beleggingsvereniging weten dat de motivatie ervoor was dat ik verwachtte dat er een overnamebod zou komen. En zoniet: dat de koers de komende jaren flink zou gaan stijgen.

Vrijdagochtend heb ik direct winst genomen op het grootste deel van mijn posities. Het kan met het bod van Slim nog alle kanten op. Hij wil niet meer dan ruim 50 procent van de zeggenschap en hij zat al op een kleine 30 procent. De kans is groot dat hij nu al flink aan het bijkopen is, de formele procedure van zo’n overnamebod zal hem te lang duren want hij wil op de aandeelhoudersvergadreing in september de meerderheid hebben. Daar wordt gestemd over de toekomst van E-Plus, de waardevolle Duitse dochter van KPN waar het Slim in werkelijkheid om te doen is.

Zodra hij meer dan 50 procent heeft zal hij waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk stoppen met het kopen van aandelen KPN, zijn balansverhoudingen worden teveel verstoord als hij alles koopt. Hij moet het geld ervoor lenen. Dat betekent dat KPN nog lang op de beurs genoteerd blijft, met één meerderheidsaandeelhouder.

Zover is het nog niet, E-Plus is zo belangrijk dat er ook nog ander scenario’s denkbaar zijn. Een andere partij kan op KPN bieden. Of KPN en E-Plus worden helemaal ontvlochten. Hoewel de koers van het aandeel vrijdag op 2,32 sloot bij een bod van 2,40, verwacht ik nog wel wat bewegingen, zeker als Carlo Slim niet tijdig voor de aandeelhoudersvergadering de buit voldoende binnen heeft. Het doet me denken aan de tijd, lang geleden, toen Elsevier een bod deed op Kluwer. Uiteindelijk werd dat definitief gedwarsboomd doordat Kluwer fuseerde met Wolters. Maar de dagen daarvoor werden een fantastische prijzen betaald voor de laatste plukjes aandelen Kluwer die nog verhandeld werden. Het lijkt me leuk als we dat soort taferelen nu weer meemaken. Ik koop nog wat KPN bij, vandaag.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter