Spring naar de content

Robert Mugabe: pleeg lekker zelfmoord, alsjeblieft

In Zimbabwe heeft Robert Mugabe de presidentsverkiezingen van 31 juli gewonnen. Dat is eigenlijk niets nieuws aan de horizon, want Mugabe regeert al over Zimbabwe sinds het land onafhankelijk werd in 1980. Eerst als premier, daarna als president. Dat zijn cijfers waar zelfs Poetin nog een puntje aan kan zuigen. Dat Mugabe voorstelt dat zijn tegenstander in de afgelopen verkiezingen, Morgan Tsvangirai, maar zelfmoord moet plegen, is echter wel nieuw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Nivard

Tsvangirai heeft namelijk de uitslag van de verkiezingen nietig verklaard, omdat er sprake zou zijn geweest van fraude. Toezichthouder ZESN (Zimbabwe Election Support Network) steunt deze uitspraak en stelt onder andere dat er duizenden Tsvangirai-aanhangers weggestuurd zijn bij stembureaus. Westerse waarnemers werden niet toegelaten bij deze verkiezingen, en de vorige verkiezingen liepen uit op geweld jegens aanhangers van Tsvangirai; de kans op fraude lijkt in ieder geval vrij hoog.

Maandag was het Heldendag in Zimbabwe, een dag waarop wordt stilgestaan bij de strijd om onafhankelijkheid. Mugabe hield, zoals het een president betaamt, een toespraak. In deze toespraak opperde hij zelfmoord van de oppositieleider en stelde dat zelfs ‘de honden zijn vlees niet zouden eten’. Een prachtige manier natuurlijk om de strijd om onafhankelijkheid te herdenken.

Mugabe is zelf inmiddels 89 jaar oud, dus de vraag is of hij zelf niet eerder het loodje zal leggen dan zijn politieke tegenstrevers. In dat geval verliest Zimbabwe een groot leider. Zo wist hij bijvoorbeeld een inflatie van 20 miljoen procent te creëren voor de Zimbabwaanse dollar, die nu niet meer bestaat.