Spring naar de content

Protestlied! Icedôme niet in ‘kolere’ Almere

Dat de Friezen, boegbeeld van trots, eerzuchtig zijn wisten we al. Het protest tegen de bouw van een ijstempel in Almere ten koste van stadion Thialf in Heerenveen, gaat dan ook door. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De Kast-zanger Syb van der Ploeg deinst daarbij nergens voor terug. Twee jaar geleden speelde hij nog Jezus in de EO-productie The Passion en dit jaar zet hij zich met evenveel passie in om samen met Rients Gratama (cabaretier, acteur en zanger) in de bres te springen voor ‘hun’ schaatstempel Thialf.

Ze hebben samen een ludiek protestlied geschreven, want ze zijn niet alleen teleurgesteld, maar ook hartstikke woedend. De twee Friezen vinden het belachelijk dat de KNSB grootse plannen heeft om de ‘ijselijke plofkip’ in Almere neer te zetten. Zomaar één zin uit het liedje ‘Almere kolere’ luidt: “Almere. Woho. Kolere. Wohoho! Trap niet tegen ons zere been, die ijsbaan blijft in Heerenveen.”

De officiële videoclip voor het anti-Almere-nummer wordt op 24 augustus opgenomen tijdens het Glemmer-festival in Lemmer. Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma kan zich maar beter schrap zetten, want dit protest zou nog wel eens heel groot kunnen worden.

Een fragment uit ‘Almere kolere’: