Spring naar de content

Krap 10 procent Wilders-stemmers in verzet tegen kabinet

Geert Wilders is trots: 100.000 mensen hebben verzet aangetekend tegen het kabinet-Rutte II. Maar is dat niet heel erg weinig? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De PVV-leider wil niets liever dan dat zijn ‘teken verzet aan’-actie op zaterdag 21 september een succes wordt. Dan protesteert men tegen ‘de systematische plundering van de samenleving’ en dat is nodig want dit jaar wordt een zwaar jaar, aldus de PVV. “Elke Nederlander gaat het voelen,” schrijft de partij van Wilders op de actiesite die de PVV een tijdje geleden heeft gelanceerd. “Werkend Nederland verdient belastingverlaging. En dat kan ook. (…) Het is nog niet te laat. Wij doen vandaag een beroep op dit kabinet te stoppen met slopen en te starten met bouwen.”

Wilders twitterde donderdag trots dat er inmiddels meer dan 100.000 mensen het PVV-verzet tegen het kabinet steunen. Dat lijkt veel, maar als we het afzetten tegen het aantal mensen dat respectievelijk in 2010 en 2012 op de PVV hebben gestemd is de score eerlijk gezegd nogal mager.

Van de 1.454.493 kiezers in 2010 en 950.263 in 2012 hebben dus 100.000 mensen het online formuliertje op de PVV-site ingevuld. Dat is respectievelijk 6,8 of 10,5 procent. Hoeveel daarvan ook het tweede formulier hebben ingevuld, namelijk die van deelname aan het protest op die zaterdag in september op de Haagse Koekamp, is onbekend maar laat zich raden.

Het is voor Wilders te hopen dat het weer een beetje meezit in september, want anders wordt 2013 inderdaad een zwaar jaar. Voor de PVV dan.

Onderwerpen