Spring naar de content

De topspits die zijn eigen leven verstripte & de keeper die de wereldorde omver wilde werpen

Op het aanbevelenswaardige voetbalweblog ‘Who Ate All The Pies’ las ik het nieuws dat er sinds kort een nieuw stripboek op de markt is over de spits van Anzhi Machatsjkala, Samuel Eto’o.Geschreven door: Samuel Eto’o.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Samuel, de kunstenaar
Eto’o moet zich wel ontzettend vervelen in Dagestan, dat hij tijd heeft een heel stripboek over zijn eigen leven vol te tekenen en te schrijven. Ik zie hem zitten, in zijn nauwelijks verlichte datsja. Hij zit aan een reusachtige antieken eettafel, gekleed in niets meer dan een satijnen peignoir, een glas wodka binnen handbereik.
In de asbak smeulen de resten van wat net nog een sjekkie geweest moet zijn.
Samuel, de striptekenaar.

Je zou denken dat Samuel een uitzondering is. Geen enkele andere voetballer heeft tenslotte zoveel tijd over dat hij zich in de door pulp overwoekerde wereld van de hoge literatuur waagt.
Toch?

Walcott
Who Ate All The Pies kwam ter ere van Eto’o’s coming out als schrijver met een Top-10 van voetballers die hun eerste stapjes naar de Booker Prize al achter de rug hebben.
Enkele namen vielen me op: zo wist ik niet dat Theo Walcott van Arsenal al een hele reeks kinderboeken op zijn naam heeft.
Ook Jackie McNamara, oud-international van Schotland, schrijft: hij concipieerde zelfs een pilotaflevering van een sitcom over een voetbalteam. Tot op heden heeft geen enkele zender toegehapt. BNN, Tros, VARA, RTL; dit is de trailer:

Pepe Mel, de ex-trainer van Real Betis Sevilla, schrijft literaire thrillers in de traditie van Dan Brown. Zijn laatste boek, ‘De leugenaar’, was in Spanje een groot verkoopsucces.

Gids voor Wereldsamenzweringen
De fraaist schrijvende voetballer is echter zonder enige twijfel David Icke. Ik had nog nooit van David Icke gehoord, en u ook niet, tenminste, als u net als ik Coventry City in de jaren tachtig niet op de voet gevolgd hebt en zelden boeken leest over wereldcomplottheorieën.

Icke, ex-keeper van Coventry, is nu al een jaar of twintig druk met het in kaart brengen van alle samenzweringen tegen de menselijke soort. Pak er bijvoorbeeld The Biggest Secret bij, een roman over hoe enkele bloedlijnen de wereld al voor vele millennia hebben geregeerd en de mensheid hebben opgesloten in de onzichtbare gevangenissen van mentale onderdrukking. Of kijk anders zijn presentatie op de Oxford Union nog eens na, een handleiding over hoe de wereld zich kan bevrijden van de Hidden Hand. En als u echt van alles op de hoogte wilt zijn: sla dan vooral The David Icke Guide to the Global Conspiracy niet over.
Lekker leesvoer voor de resterende zomeravonden.