Spring naar de content

Ajax – Feyenoord ‘klassiekste niet-Klassieker in lange reeks Klassiekers’

Afgelopen dagen stond de krant vol met artikelen over De Klassieker. Er werd een wedstrijd mee bedoeld, Ajax – Feyenoord – om onduidelijke wedstrijden heeft men het bij De Klassieker altijd over Ajax – Feyenoord, nooit over Feyenoord – Ajax.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Er was een boek over verschenen, het blik met boeiende sociologische analyses werd her en der weer eens opengetrokken (Amsterdammers zijn arrogant, Rotterdammers harde werkers, enzovoort) en zo ging dat maar voort. Pagina’s lang, artikelen vol.
Net zo lang tot het leek dat het werkelijk iets voorstelde, die wedstrijd.

Grote Gebeurtenis
Televisie en kranten (en, vooruit, internetsites van opinietijdschriften met een roemrucht verleden) spinnen garen bij Grote Gebeurtenissen: terreuraanslagen, songfestivals, Sylvie & Rafael; dat werk. En als er even geen Grote Gebeurtenissen voorhanden zijn, dan schrikt men er niet voor terug gewoon een Grote Gebeurtenis te verzinnen, inclusief hoofdletters die epische (of Duitse) proporties moeten suggereren.
Super Sunday.
Gijp-Gate.
De Klassieker.
(Volgens Wikipedia bestaat De Klassieker sinds 1918. Ze bedoelen dat Ajax – Feyenoord sinds 1918 bestaat, maar sinds wanneer een stel onverlaten het De Klassieker is gaan noemen, staat er niet bij. Wel wordt er gerept van een lijst van Greatest Derbies – weer die kapitalen! – uit 2008, waarin Ajax – Feyenoord op de vijfde plaats eindigde. Behalve dat ze bij World Soccer kennelijk de officiële betekenis van ‘derby’ niet kennen, wordt met de vijfde plaats van De Klassieker – twee plaatsen boven Schalke – Borussia Dortmund en tien plaatsen boven Milan – Inter – vooral bewezen dat ze in Groot-Brittannië sinds de uitvinding van het voetbal gestopt zijn met logisch nadenken).

Klassiekste niet-Klassieker in een lange reeks Klassiekers
Dat aanhoudende gezanik over De Klassieker is niet meer dan een self fulfilling prophecy waar media zich in tijden van nieuwsluwte graag van bedienen: veel schrijven over iets, en er dan nog meer over schrijven, omdat iedereen er over schrijft – het is dus kennelijk relevant.
In werkelijkheid is Ajax – Feyenoord al jaren een ronduit teleurstellende wedstrijd tussen de toekomstige kampioen en een kwakkelende club die ooit nogal wat voorstelde – een enkele uitzondering daargelaten. De koppen voor het wedstrijdverslag liggen vermoedelijk al dagen voor de wedstrijd klaar: ‘Teleurstellende Klassieker’, ‘Klassiekeronwaardige klassieker’ of ‘Klassiekste niet-Klassieker in een lange reeks Klassiekers’. Als je zo weinig op hebt met het niveau van de gemiddelde Ajax – Feyenoord, moet je er misschien minder lyrisch over doen. De vrouw die door een man in de kroeg ‘een klassieke vrijpartij’ beloofd wordt, zal relatief vaak teleurgesteld naar huis terugkeren.

Ik pleit voor het verbieden van het gebruik van de term Klassieker. Tenminste, voor aanvang van een wedstrijd. De spanning is te hoog, mensen hebben te veel voorpret. Ajax – Feyenoord een Klassieker noemen is je driesterrenrestaurant laten adverteren met de vijf sterren die het had toen de chef nog niet krankzinnig geworden was.

Klassiekers ontstaan achteraf. AZ – Excelsior 2007, dat was nog eens een Klassieker). Cambuur – Roda, 2009, ook niet misselijk. En, vooruit: PSV – Feyenoord 2010.
Maar met Excelsior en Cambuur verkoop je geen kranten, genereer je geen clicks en blijft geen hond hangen bij je middaguitzending. Nee, dan is het toch beter om de tweejaarlijkse ontmoeting tussen de teams met de grootste supportersschare nog wat verder uit proportie te zeveren.

Goede lichtval
Gisteravond zag ik een samenvatting van de seizoensopening (of ‘ouverture’) van Barcelona. Het werd 7-0; weliswaar tegen een elftal van slechtzienden en halvezolen, maar de het gebodene was er niet minder kunstzinnig om – Van Gogh had ook wel eens de hulp van goede lichtval.

Er schijnen nog altijd barbaren rond te lopen die niet van het spel van Barcelona genieten. Hen verwijs ik graag naar de volgende Super Sunday, vol Klassiekers van Vaderlandse Bodem, Derby’s van Het Noorden, Zespuntenwedstrijden en Wedstrijden Om Des Keizers Baard.