Spring naar de content

De grensrechter bewapent zich

Het geweld op de Nederlandse amateurvelden neemt af sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (van elf naar zes keer excessief geweld per voetbalweekend), maar voor de gemiddelde ‘grens’ blijft het bibberen geblazen. Een groep filmers en muzikanten maakte een 1 minuut durende film om aandacht te vragen voor de grensrechter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

(Lees verder onder de film.)

Ernst Teule, jij bent één van de bedenkers en speelt de grensrechter. Waarom hebben jullie dit filmpje gemaakt?
“We zijn voetbalfanaten en hebben zelf ook het een en ander meegemaakt. Als amateurvoetballer, maar ook als grensrechter. Het gescheld in je rug is soms niet te harden. Mijn ervaring is dat deze agressie niet direct ophield na de dood van Nieuwenhuizen. Jaarlijks ga ik met een groep vrienden naar een voetbalwedstrijd. Vlak na de dood van Nieuwenhuizen kozen we voor de Langeleegte in Veendam. Denk maar niet dat het daar minder is. Vanaf het moment dat de grens zijn vlag in de lucht steekt, begint het getier. Men hoeft zich maar een beetje benadeeld te voelen om helemaal door ‘t lint te gaan. Ik merkte dat ook toen ik zelf langs de lijn rende: bij elk vlagsignaal stond óf de ene óf de andere partij klaar om me verrot te schelden. Zelfs mensen uit mijn eigen team!”

Tijd voor een korte film dus?
“In eerste instantie hadden we een liedje geschreven vol gescheld op een grensrechter. Toen we daar een videoclip bij maakten, kwamen we erachter dat het beeld sterker was zónder al dat gescheld. Toen hebben we nieuwe muziek geschreven.”

Wat gebeurt er nu met de film?
“Maarten Bax (de biograaf van Badr Hari, red.) is bezig met een boek over voetbalgeweld. Hij zag ons filmpje en wil ‘m gebruiken bij presentaties. Via via weet de KNVB er ook van. Wij hopen natuurlijk dat de bond een campagne begint met de film. Maar of dit de boodschap is die ze willen uitdragen, weet ik niet.”