Spring naar de content

De Slimste Penis

Mooi programma natuurlijk, dat De Slimste Mens van de NCRV, maar als het om de delen van het mannelijke voortplantingsorgaan gaat, schiet de biologische kennis drastisch tekort. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees Mulder

In de ‘lijstjesronde’ moeten de kandidaten Dick Jol, Hanna Bervoets en Charly Luske de onderdelen noemen van het mannelijke geslachtsorgaan. Het zijn er volgens de computer dertien. Hanna begint: “De ballen.” Ze bedoelt daar waarschijnlijk de teelballen mee, de zaadcelproducerende organen, dus die is correct. Dick geeft als eerste antwoord de “zaadcel”. De computer moet even nadenken maar rekent vervolgens ‘zaadblaasjes’ goed. Presentator Philip Freriks kijkt tevreden en zelf jurylid Maarten van Rossem, de altijd cynische man in black, grijpt niet in bij deze enorme biologische blunder.

Voortplanting, les 3
Behalve dat beide woorden beginnen met het woord ‘zaad’, zijn er namelijk weinig overeenkomsten. De zaadcel is de mannelijke geslachtscel welke 23 chromosomen draagt, de zaadblaasjes zijn kleine organen met 46 chromosomen per cel die onder de prostaat liggen en een groot deel van het spermavocht produceren. Klas 2, thema voortplanting, les 3.

Dick, what’s in the name, komt ook nog met ‘penis’ op de proppen. Een niet onbelangrijk onderdeel, aangezien de mens aan inwendige bevruchting doet. Het woord penis komt van het Latijnse woord voor staart en is de nette benaming voor de lul. Want hoewel het woord lul tegenwoordig als scheldwoord wordt gebruikt, werd deze afkorting – lange urine-leider – vroeger juist als heel deftig beschouwd. Net als de afkorting kut trouwens; korte urine-trechter.

Urine dodelijk voor zaadcellen
Uiteindelijk heeft Hanna de meeste onderdelen goed geraden, omdat ze naar eigen zeggen biologie heeft gehad op school. Zelf komt ik tot twaalf onderdelen, nummer dertien moet ik tot mijn schrik schuldig blijven. Ik kan niet wachten tot de computer met de goede antwoorden komt. Bijballen, check. Klieren van Cowper, check. En… de urineblaas? Nu weet ik dat er mensen zijn die urine graag betrekken bij hun seksuele handelingen, maar om de urineblaas een onderdeel te noemen van de mannelijke geslachtsdelen gaat biologisch gezien toch wat ver. Al helemaal als je je bedenkt dat urine hartstikke dodelijk is voor de zaadcellen.

Wie de slimste mens 2013 wordt, is dus nog even afwachten. De prijs voor het slimste programma gaat in ieder geval niet naar De Slimste Mens.

Cees Mulder is docent biologie op een middelbare school in Hoofddorp.