Spring naar de content

Mythes ontstaan in Griekenland nog elke dag

Dijsselbloem heeft het ballonnetje maar alvast opgelaten: Griekenland heeft na het huidige, derde, steunpakket nog een vierde nog. Daarover zal onvermijdelijk in 2014 besloten moeten worden. Of misschien al eerder. De Griekse mythevorming sublimeert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ook vanuit Duitsland zijn dit soort berichten te horen, het is een aanloopje naar het fait accompli zoals het nu eenmaal altijd gaat. Even het geheugen opfrissen. Eind 2009 maakte een nieuwe Griekse regering bekend dat de tot dan toe gehanteerde cijfers over de overheidsfinanciën niet eens bij benadering klopten. In 2010 werd besloten tot een steunpakket van 110 miljard, vooral ook om het ‘besmettingsgevaar’ te voorkomen. Andere Europese landen maar vooral ook banken zouden in grote problemen komen als die 110 miljard er niet zouden komen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vanwege het overweldigende succes van deze steun, zoals u weet was er daarna inderdaad geen sprake van problemen bij andere landen – laat staan banken, besloten we anderhalf jaar later nog eens 130 miljard te schuiven maar niet dan nadat private investeerders 50 procent van vorderingen op Griekenland opgaven, gedwongen.

In december vorig jaar kwam het derde pakket op tafel. Lenings- en aflossingsvoorwaarden werden versoepeld. Maar inmiddels bevindt nagenoeg de gehele Griekse schuld zich in publieke handen, nu zijn het niet meer de private investeerders maar de andere landen en hun instellingen die op de blaren mogen zitten als Griekenland het niet redt.

En zo kan worden verklaard waarom pakket 4 op stapel staat. Geen enkel kiezersvolk in geen enkel Europees land pikt het als schulden worden kwijtgescholden. En dus krijgt Griekenland weer meer geld, om de verplichtingen uit plan 1, 2 en 3 na te kunnen komen.

Dat zou u bij uw bank of lokale belastingdienst eens moeten proberen.