Spring naar de content

Vijf redenen waarom koffie toch gezond is

Tegenwoordig ziet het zwart van de koffietentjes. Een to go’tje halen kost je al gauw een kwartier vanwege de meterslange rijen. Koffie is de status van trend allang voorbij. Maar is het verslavende goedje wel goed voor je?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marthe van Engen

Zoals we gisteren meldden, zijn er flink wat aanwijzingen en bewijzen dat koffie de levensverwachting danig doet afnemen. Maar goed, wetenschappers zijn ook maar gewoon mensen, weten we sinds de affaire-Stapel, dus er zijn ook bewijzen dat koffie de gezondheid ten goede komt. Een top 5:

1. Stop de persen! Cafeïne schijnt een soortgelijk effect te hebben op onze spieren als (intensieve) lichaamsbeweging. Helaas betekent dat (nog) niet dat we ons abonnement op de sportschool kunnen beëindigen; het verrichte onderzoek had met name betrekking op de DNA-veranderingen van spieren bij individuen in zittende houding.

2. Koffie is goed voor je huid! Maar nee, maak geen gezichtsmasker van de drab uit je filter. Het drinken van cafeïnehoudende koffie vermindert de kans op een veelvoorkomende vorm van huidkanker, blijkt uit onderzoek.

3. Toegegeven, wie staat niet te springen om een middel dat onze kans op prostaat- of baarmoederslijmvlieskanker verkleint? Blijf dan vooral koffie drinken. Een in 2011 gepubliceerde studie bewijst dat mannen die per dag zes of meer bakkies troost wegslobberen hun risico op prostaatkanker met twintig procent verminderen. Daarnaast wijst ander onderzoek uit dat een vrouw haar kans op baarmoederslijmvlieskanker met 25 procent verkleint indien ze dagelijks vier kopjes koffie (of meer) consumeert.

4. Heb je diabetes of hartproblemen? Dan kun je je levensduur verlengen door dagelijks minimaal drie kopjes koffie te drinken. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die vorig jaar gepubliceerd zijn. Hartpatiënten raden we aan om cafeïnevrije koffie te drinken – decaf geeft hetzelfde resultaat. Overigens toont een in 2008 gepubliceerd onderzoek het zelfde aan.

5. Last but definitely not least: koffie is goed voor onze hersenen. Koffiedrinkers hebben minder kans op ontwikkeling van dementie, blijkens een publicatie uit 2009. Andere studieresultaten vertellen ons dat koffie zorgt voor geluk. Als je dagelijks vier kopjes koffie drinkt, schijnt je risico op een depressie af te nemen met tien procent. Weg met die prozac, koffie it is!
Tevens bewijzen dierproeven dat louter de geur van koffie voldoende kan zijn om stress gerelateerd aan slapeloosheid te verminderen. Koffiearoma snuiven…? Wij voorspellen een trend.

Dus: haal opgelucht adem en neem gerust nog een bakkie. (En lees vooral niet de ‘wetenschappelijke’ top 5 van redenen waarom je dood gaat van koffie.)