Spring naar de content

Vakantie-egoïsme: ‘Egypte-reis is opeens gecanceld wegens onrusten. Kutzooi!’

Iedereen scrolt wel eens langs debiele, on-charmante of sukkelige Facebook-updates.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Zo ken ik een meisje dat getagd werd in een foto waar ze kennelijk op stond, maar zichzelf er niet op kon detecteren. Foutje, dacht ze. Tot ze zichzelf helemaal rechts op de foto gehurkt zag zitten, plassend. Inderdaad, je zag het niet in eerste instantie, maar eenmaal gespot, valt alleen het plassende meisje nog op. Dat was in ieder geval nog geinig. Maar vandaag maak ik mij ongelooflijk kwaad om de meest oerdomme Facebook update die ik ooit voorbij zag komen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bad news
Die update ging over mijn minst plezante reisbestemming, waar ik ooit heb vertoefd: Egypte. Niemand kan het ontgaan zijn dat daar de pleuris weer is uitgebroken, heftiger dan ooit. Mensen worden op straat gelyncht, het leger is aan de macht, ze gaan misschien zelfs weer terug naar een militaire dictatuur. Heel slecht nieuws voor de Egyptenaren.

De beruchte update
Goed, Facebook.
De jongen zijn update luidde als volgt:
“Wat een ongelooflijke pech! Onze vakantie naar Egypte is opeens gecanceld vanwege onrusten. Kutzooi! Wij voelen ons echt slachtoffer, al in januari(!) geboekt. Hoe kan dat nou? Onze vakantie door onze neus geboord! Balen!”

Mummies naar de gallemiezen
Hij schreef niet: echt klote voor de mensen van wie hun handen worden afgehakt in Caïro. Niet dat hij het pijnlijk vindt om te zien dat zijn mooie vakantieland naar de tering gaat, noch dat het zo vreselijk is dat iedereen eigen rechtertje speelt en de duizend jaar oude Egyptische sarcofagen en mummies naar de gallemiezen worden geholpen.

Lijken op de bar
Nee, hij vindt het enkel en alleen klote voor zichzelf. Dat hij nu niet met zijn verwende hol aan de Rode Zee kan gaan zitten lanterfanten. Dat ze in Dahab nu geen cocktails meer voor hem kunnen shaken, maar er lijken op de bar stapelen. En het ergste van allemaal: het regent er niet eens, de zon schijnt! Ja, kut hè.

Er was eens een dictator
Toevallig weet ik dat de jongen al jaren regelmatig naar Egypte gaat om te duiken. Dus onder president Mubarak, toen Egypte nog een dictatuur was, dobberde hij ook al rond tussen de tropische vissen. Ja, de bevolking kon van het toerisme goed leven en nu hebben de miniatuur-piramideverkopers geen werk meer. Helemaal waar.

Krantje lezen misschien?
Iedereen moet ook zelf weten waar en vooral wáárom hij of zij op vakantie gaat. Maar als deze jongen niet in januari al had zien aankomen dat hij deze zomer niet lekker naar Egypte op vakantie kon, vraag ik mij oprecht af hoeveel hij zich interesseert voor het land waar hij veelvuldig naartoe gaat op vakantie. Leest hij er weleens over? Want zelfs met koppensnellen had hij het al geweten. Volgt hij het land eigenlijk wel waar het water zo helder en de kebab zo smakelijk is? Of denkt hij alleen maar aan zijn eigen vakantiepleziertjes en niets meer dan dat?

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.