Spring naar de content

Emile Roemer heeft gelijk: dat Prinsjesdag-gedoe is achterlijk

Emile Roemer wil de Miljoenennota zien. En wel nú. Hij heeft groot gelijk. Wat is dat eigenlijk een paternalistisch ge-eikel dat het kabinet de burgerij een maand laat wachten op wat het zelf al besloten heeft? Tot Prinsjesdag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Natuurlijk is het hartstikke leuk dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima debuteren – althans als heersers – in de gouden koets. Natuurlijk is het leuk dat het volk er voor mag klappen. En nog leuker wordt het als de dames van en onder onze politici elkaar de ogen uitsteken met hoedjes die soms heel elegant maar vaak ook gewoon debiel zijn. Zeker op dat moment wil ik oproepen tot wat meer fractiediscipline.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het bekendmaken van maatregelen waartoe allang is besloten met een interval van vele weken past in het ontstaansmoment van die gouden koets en de destijds in gebruik zijnde postduiven. Die dynamiek, zeg maar.

Maar in een moderne parlementaire democratie – naar het schijnt hebben we die hier – past de bekendmaking van kabinetsbesluiten direct nadat de afspraken gemaakt zijn. Zeker nu het volk smacht naar elk sprankje leiderschap. Al was het maar om daarna bedroefd weer af te druipen en zich te laven aan de lethargie die ons land sinds een paar jaar kenmerkt.

Ik ben benieuwd of Roemer z’n zin krijgt, qua Prinsjesdag. Ik denk het niet. Zolang het kabinet zich kan verschuilen achter een hoog tralala-gehalte zal het dat zeker niet nalaten.