Spring naar de content

Hoogbejaarde man schrijft het meest ontroerende liefdeslied ooit

Hoewel het aantal internetfilmpjes waarvan je ogen spontaan vollopen schaars is, bezorgt onderstaande video je letterlijk kippenvel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het fragment vertelt het verhaal van de 96-jarige Fred Stobaugh uit Peoria (Illinois). Hij en zijn vrouw Lorraine waren meer dan 75 jaar samen, tot eerder dit jaar de onontkoombare dag aanbrak waarop de dood de twee geliefden van elkaar scheidde.

“We waren samen één, Lorraine en ik. En opeens was dat over.” Enkele weken na haar overlijden zat Stobaugh in zijn fauteuil, mijmerend en treurend over meer dan driekwart eeuw liefde die ineens verdwenen leek te zijn. Al eerder had hij in de krant een advertentie gezien waarin lokale singer-songwriters werd opgeroepen om hun zelfgeschreven lied in te sturen. En hoewel de hoogbejaarde man nog nooit van zijn leven een lied had geschreven of gezongen, besloot hij speciaal voor zijn overleden liefste een liefdeslied te schrijven. “Omdat we allebei erg van muziek hielden.”

Oh Sweet Lorraine
Enkele dagen later valt bij de initiator van de wedstrijd, Jacob Colgan, een handgeschreven brief op de mat. De keurig beschreven envelop omvat de tekst van Oh Sweet Lorraine, met een begeleidende brief waarin Strobaugh zijn deelname aan de wedstrijd en de boodschap van de tekst verantwoord. Hij sluit af met: “P.S. I don’t sing, I would scare people, haha.”

De brief bezorgt Colgan een brok in zijn keel. Zonder de hoogbejaarde songwriter op de hoogte te stellen, ging hij op zoek naar professionele muzikanten die deze kale tekst tot een lied wilden maken. Dat lukte, en Strobaugh werd op de hoogte gebracht. “Dat is prachtig,” zei hij toen hij van Colgan het nieuws hoorde, “maar ik heb het geld helemaal niet om die muzikanten en die opname te bekostigen.”

Geconfronteerd met het resultaat houdt Strobaugh het niet droog. “Prachtig, echt prachtig.” Zelden werd een lied geschreven dat zó gemeend en zó ontroerend is als Oh Sweet Lorraine. Daar kan zelfs Maaike Ouboter niet tegen op.