Spring naar de content

Carlos Slim wordt doodziek van dat KPN

Carlos Slim lijkt me een godsvruchtig mens. Dat moet je in Mexico natuurlijk ook wel zijn, zeker voor de buitenwereld. Dat neemt niet weg dat ik denk dat hij gisteren overwegend vloekend is doorgekomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Wat een etterbakken, daar bij KPN. Heeft hij eerst voor een schijntje een controlerend minderheidsbelang genomen met uitzicht op een dominante onderhandelingspositie in Duitsland. Dat E-Plus, onderdeel van KPN, zou toch echt een belangrijke rol gaan spelen in de consolidatieslag die er in Europa aan zat te komen. Dat niemand anders dat zag, voor een paar miljard speel je volop mee. Nou ja, de koers kelderde na het nemen van zijn belang dan wel met meer dan de helft – dat was even een forse afboeking – maar het gaat om het grotere plaatje. Duitsland. Europa. En dat hij het Spaanse Téléfonica flink kon dwarszitten – die zaten hem zelfs in zijn eigen thuismarkt in Zuid Amerika al in de weg – da’s ook mooi meegenomen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Met twee commissarissen uit zijn kamp bij KPN bleef hij goed op de hoogte, iedereen zag dat er bij KPN niets zou gebeuren zonder zijn zegen.

Nemen ze vervolgens gewoon besluiten buiten hem om, twee commissarissen konden toch niets tegenhouden. Eerst was er die claim-emissie. Je wordt gewoon gedwongen om mee te doen anders verwatert je belang. Soit.

Vervolgens maken ze zelf een deal in Duitsland en halen er een zak geld mee op waar hij niks mee opschiet, maar de kans dat KPN in de toekomst nog een keer door hem gered zou moeten worden – op uiteraard door hem te bepalen condities – wordt er ook niet groter van.

Dan gooi je je gewicht nog een keer in de schaal en zorgt ervoor dat die deal in Duitsland toch een veel betere wordt, klein half miljard erbij en meer contanten. En voor jezelf ook nog wat opties. Iedereen toch weer wat meer blij.

En wat denk je? Dankbaar? In het zicht van zijn bod op heel KPN komen notoire kwajongens als Wakkie en Schraven uit de coulissen en nemen even een optie op bijna de helft van de zeggenschap gevende aandelen. Wat is dat voor gedoe met die stichting, hebben zijn juristen zitten slapen?

Op die manier hoeft het niet meer, misschien trekt-ie zijn bod wel weer in. Het kost alleen maar geld en voor het overige word je alleen maar weggelachen door dat KPN old boys network dat zelfs op z’n rug liggend de kansen helemaal kan doen keren. Dat dat kan, in een beschaafd land.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen