Spring naar de content

Onderzoek naar staatsgevaar bij verkoop KPN komt veel te laat

Komt met de verkoop van KPN aan Carlos Slim de veiligheid van de staat in gevaar? Over die vraag buigt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zich de komende tijd. Mocht dat zo zijn wil de Nederlandse staat in zo’n geval de overname wellicht voorkomen. De NCTV lijkt zich weer eens rijkelijk laat risico’s van bepaalde keuzes te beseffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Laat ik vooropstellen dat ik het niet leuk vind als Nederlandse bedrijven aan buitenlandse partijen worden verpatst. Een naar gevoel bekroop me bij de verkoop van KLM en HEMA, en nu ook bij KPN. Maar de echte verkoop heeft al jaren geleden plaatsgevonden toen de Staat der Nederlanden de aandelen naar de beurs bracht. Dat Slim nu meer aandelen bij elkaar wil sprokkelen mag je hem niet kwalijk nemen.

Nationale veiligheid
Dat de coördinator terrorismebestrijding en veiligheid nu pas zijn zorgen uit over de stabiliteit van het netwerk van KPN, omdat noodnummer 112 en C2000 (het communicatienetwerk voor de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten) daar onder andere op draaien, is rijkelijk laat. Betekent dit dat de staat zaken slecht heeft geborgd in contracten? Of is er een reden om deze aandeelhouder die we bij naam kennen meer te wantrouwen dan andere aandeelhouders die minder bekend zijn?

Duidelijk is dat als de gevolgen zo groot zijn, en cruciale afhankelijkheid van KPN een crux is, er geen andere optie is het bedrijf weer te nationaliseren of de kritieke infrastructuur terug te kopen. Ik vind de houding van de NCTV heel vreemd, want waarom zou Slim een bedrijf met sterke aanwezigheid in Nederland kopen en juist belangrijke businesscases opblazen?

Positief is dat men in Den Haag eindelijk een beetje wakker begint te worden en dat het besef begint door te dringen dat wij kritieke keuzes in het verleden hebben gemaakt. Nu maar hopen dat de NCTV ook snapt dat er meer gevoeligheden zijn rond KPN die risicovol zijn, zoals spionage over onze infrastructuur door landen die ooit beweerden onze bondgenoot zijn. Want daarover is men nu ook angstvallig stil.