Spring naar de content

Wat Mark Rutte vergat te vertellen over zijn droom

Vanuit mijn jaren bij de rijksoverheid weet ik dat bewindslieden hun toespraken niet zelf schrijven. Een minister en zijn staatssecretarissen kunnen er zo maar meerdere speechschrijvers op nahouden. Vaak heb ik ze van ideeën en informatie voorzien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Gisteren hield Mark Rutte in de Rode Hoed de H.J. Schoo-lezing, genoemd naar een voormalig hoofdredacteur van Elsevier. Ik denk dat Mark zijn speechschrijver dit keer zelf van input heeft voorzien. Hij zal geïnspireerd zijn geraakt door de vorige week eindeloos herhaalde speech van Martin Luther King die wij niet anders kennen dan als I have a dream. Mark zal hebben gezegd: ‘Doe maar zoiets. Doet het altijd goed.’

Ik moet zeggen: het Nederland dat hij schetst en waar hij van droomt, dat lijkt mij ook wel wat. Eigenlijk kun je er niet op tegen zijn. Het groeit en bloeit, we zorgen goed voor iedereen. En we laten niemand achter.

Wie wil dat niet? Toch denk ik dat Mark er ook nog twee gedichten in had kunnen verwerken. En misschien zelfs moeten verwerken. Om te beginnen Willem Elsschot’s gedicht Het huwelijk dat Rutte met de harde weerbarstigheid van de realiteit zou hebben geconfronteerd die zijn kabinet zo vleugellam lijkt te maken. Citaat: ‘want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren‘.

Ook zou Drs. P. wel een plaatsje hebben verdiend met zijn zijn onvolprezen Dodenrit waarin hij het heroïsche verhaal van de trojka-rit vertelt. Citaat: ‘En zonder op te vallen overleg ik met mijn vrouw “Wie moet er aan geloven,” vraag ik, “Toe, bedenk eens gauw”‘

Ik ben bang dat er de komende jaren veel aandacht voor de porté van dit lied zal moeten zijn want je wil misschien wel niemand achterlaten maar die wens is er op gebaseerd dat iedereen mee zal willen doen. En zo zit het leven niet in elkaar.

Onwillekeurig moest ik terug denken aan de trotse presentatie door Mark en Diederik destijds van hun samenwerking, er was een imposante brug op de achtergrond geprojecteerd.

Daar ontbrak het Mark Rutte gisteren aan. Je kunt wel schetsen hoe de overkant er uit ziet maar je moet ook over die brug vertellen. Hoe komen we aan die overkant? Aan verhalen over die brug hebben we op dit moment het meest behoefte.