Spring naar de content

Coalitie: Alexander Pechtold is guilty as hell

Donderdagmiddag deden er in Den Haag – en uiteraard kort daarop in het hele land – geruchten de ronde dat D66 deel zou gaan uitmaken van de coalitie-regering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De geruchten kregen een zodanige omvang dat de Tweede Kamer om een reactie vroeg aan de regering. En ook daar werd het als een ernstige zaak gevoeld, zo ernstig dat er later vandaag een brief zou komen.

Waar rook is is vuur en in dit geval gaat het er natuurlijk om wie wie heeft uitgenodigd. Wie wie wat heeft aangeboden. En wanneer. Op welke wijze.

De twee regeringspartijen ontkenden ten stelligste dat zij D66 om iets hebben gevraagd. Dat lijkt dus ook het regeringsstandpunt te worden.

D66 loopt intussen op eieren, voor je het weet ben je de leugenaar. En dus benadrukte Pechtold desgevraagd dat er uiteraard voortdurend gesprekken zijn. Dat D66 zich bij allerlei kwesties uiteraard constructief opstelt.

Als je de quotes uit zijn mond hoort weet je een ding zeker: hij ontkent niks maar draait er flink omheen. We moeten aannemen dat hij het was die PvdA en VVD benaderde met een plannetje dat naar het schijnt al zo concreet was dat er ministers zouden sneuvelen om plaats te maken voor Pechtold c.s. Ook zou hij de credits hebben gekregen voor dat onderwijsakkoord dat eerder deze week werd gesloten.

Maar hij heeft teveel gevraagd, zijn hand overspeeld. PvdA en VVD lachen zich rot. Ze kunnen naar waarheid zeggen dat zij nooit welk initiatief dan ook hebben genomen. Tegelijk kan Pechtold dat niet met zoveel woorden ontkennen.