Spring naar de content

Uitspraak Hoge Raad over Srebrenica: en Karremans?

De Hoge Raad deed vanochtend uitspraak: de raad acht Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van drie Bosniërs in juli 1995, die als medewerkers van de Nederlandse militairen op de VN-basis in Potocari verbleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zij werden door de Nederlanders eruit gezet. Vrijwel onmiddellijk daarna werden ze vermoord door de soldaten van de slachter Mladic. Deze uitspraak tekende zich al een paar maanden af, maar raakt nog steeds niet de kern van de zaak.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De commandant van het Nederlandse bataljon was overste Ad Karremans. Hij heeft altijd gesteld dat hij niet verantwoordelijk was voor de doden, niet voor de 7000 vermoorde mannen uit Srebrenica die hij buiten de basis had moeten beschermen, en evenmin voor de Bosnische medewerkers op de basis.  Het is volkomen duidelijk dat het bataljon van Karremans destijds onderbemand en onderbewapend was tegenover zijn tegenstanders. Geen twijfel aan.

Maar deze zaak draait niet om de regering, of om genoeg wapens: het draait om Karremans. Hij was toen daar en kon alle beslissingen nemen die hij wilde. Als hij zich had durven doodvechten, wat hij niet durfde, had geen enkele Bosniër toen of nu hem iets nagedragen – ook niet als hun verwanten in de strijd waren omgekomen. In de strijd, niet op de slachtbank. Waarschijnlijk was de helft van de doden dan nu nog in leven geweest, maar dat is gissen.

De Hoge Raad kan uitspreken wat hijj wil, de Staat kan schade gaan vergoeden tot hij blauw ziet, maar dan nog is de zaak niet opgelost. Dat gebeurt alleen als Karremans eindelijk iets doet. Hij schijnt tegenwoordig een welverdiend pensioen in Spanje te genieten, nadat hij net ervoor nog een rangetje bevorderd werd. Misschien dat hij daardoor ging denken dat velen het wel met zijn optreden eens waren. Mis! Hij, en niemand anders, dient in deze zaak de eer aan zichzelf te houden.

Arthur Graaff is journalist en hoofdredacteur van Nieuws-wo2.tk