Spring naar de content

Brutaliteit e-bookverkopers neemt groteske vormen aan

U heeft bij Amazon een papieren boek gekocht. Dom, maar niets meer aan te doen, u heeft al betaald. U wil het boek graag digitaal nog eens herlezen. Dat kan. Maar dat kost u dan wel 3 euro. Als het niet zo belachelijk was, zouden we hier om die actie schaterlachen. Maar Amazon durft het aan om die truc, die alleen bedoeld is om u extra geld uit de zak te kloppen, als een nieuwe service voor de klanten te presenteren. Ach, trap er toch niet in...

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Dat nieuwe initiatief van Amazon, ‘s werelds grootste e-bookverkoper, heet Kindle Matchbook en komt erop neer dat iedereen die sinds 1995 (toen Amazon werd opgericht) een papieren boek kocht nu recht kan doen gelden op een digitale versie van datzelfde boek. Dat klinkt sympathiek, maar het is niet meer dan een verkooptruc. Aan de honderden miljoenen klanten die bij Amazon sinds 1995 hebben gewinkeld, denken ze op deze wijze nog eens enkele miljoenen dollars of euro’s te verdienen. Terwijl u het papieren boek - en daarmee de auteursrechten voor uw editie notabene - al betaald heeft en in uw bezit hebt.

Dure hobby
Nu hebben wij in Nederland (helaas) een wet die de prijs van boeken vastlegt, waardoor deze constructie onmogelijk zou zijn - al signaleerden wij enkele maanden geleden op deze plek een soortgelijke koopverkoop van papieren en digitale boeken tegen een hogere prijs dan gebruikelijk. Dat zijn we sindsdien niet meer tegengekomen, dus het kan zijn dat de branche zich deze waarschuwing ter harte heeft genomen. Maar laten we afspreken dat u voortaan niet meer dan één keer betaalt voor de rechten van een boek, digitaal of papier. Lezen is als hobby toch al duur genoeg.

Behalve natuurlijk als je het aanpakt zoals buren van me, die liever anoniem blijven. Zij kochten bij een (opnieuw anonieme) gadgetwinkel een e-reader voor 19 euro (het was het laatste exemplaar van een verouderd, maar volledig functioneel model) en wisten een andere buurman te overreden daarop een roofversie van Dan Brown’s Inferno te zetten. Dat boek kost in de winkel 29,95 euro en daarmee hadden ze dus de aankoop van de e-reader er meteen uit. Uitgevers en boekhandelaren, of u het nu leuk vindt of niet: dat is de nieuwe werkelijkheid!