Spring naar de content

Wordt ‘verstoppertje spelen’ een Olympische sport?

‘Verstoppertje’ dient een officiële Olympische sport te worden. Dat zegt Yasuo Hazaki, in het dagelijks leven professor of media studies aan de Josai International University in Tōgane én voorzitter van het meer dan duizend leden tellende Hide-and-Seek Promotion Committee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De 64-jarige Japanner vindt de Olympische Spelen van 2020 een mooie aangelegenheid om de nieuwe Olympische sport te introduceren, zegt hij tegen The Daily Telegraph. “Het mooie van verstoppertje spelen is dat iedereen er aan mee kan doen, ongeacht leeftijd, geslacht of motorische ontwikkeling”, zegt Hazaki. “En daar is sport ook voor bedoeld: verbroedering, saamhorigheid. Iedereen moet er aan kunnen deelnemen.”

Wedstrijdreglement
Het comité heeft al een zeer overzichtelijk wedstrijdreglement opgesteld. Een wedstrijd dient gespeeld te worden met twee teams, met in elk team zeven spelers. Elke match duurt tien minuten en wordt gespeeld op een veld van vierhonderd vierkante meter. Het ‘verstoppende’ team krijgt twee minuten om zich te verstoppen op het terrein, dat natuurlijk wel met bomen, bunkers of barricaden versierd moet zijn om een schuilplaats te bieden aan de verstoppers. Het ‘tikkende’ team krijgt drie minuten om de tegenstanders te vinden en ze te tikken. Daarna draaien de rollen om.

Maar hoe herkennen we de Sven Kramer of de Epke Zonderland van het verstoppertje spelen? De professor weet het. “Een kampioen moet snel kunnen rennen en het vermogen hebben om binnen zeer korte tijd een goede plek te vinden om zich te verstoppen”, zegt hij. En, zo meldt The Daily Telegraph, het is belangrijk dat het terrein vrij is van ongedierte en insecten. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op het wedstrijdverloop, blijkt de ervaring uit het verleden.

Monty Python maakte trouwens al eerder een sketch over de olympische variant van hide-and-seek. Zo nieuw is de sport dus eigenlijk helemaal niet.