Spring naar de content

Damage control: zo moet het niet

Nadat een vliegtuig van Thai Airways zondag van de landingsbaan schoof (veertien gewonden), ging het bedrijf over tot een staaltje stalinistische crisiscommunicatie: het bedekte het logo. Gevolg: veel meer negatieve aandacht dan normaal bij een bijna-ongeluk. Doet ons denken aan andere damage control-mislukkingen. Een top 5:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

5. Richard Nixon: ‘I am not a crook!’

De Amerikaans president verweert zich in november 1973 tegen lastige vragen van de pers na een inbraak bij zijn politieke tegenstrevers in het Watergate complex.
Gevolg: Amerikanen gaan zich afvragen of Nixon wellicht wél een boef is. Negen maanden later treedt hij af.

4. Herman Cain: ‘Have you ever been accused of sexual harassment?’

Op het moment dat Herman Cain aan de leiding gaat bij de Republikeinen (hij is in oktober 2011 populairder dan Mitt Romney), duiken er beschuldigingen op van ex-werkneemsters van de pizza-CEO. Op de vraag van een reporter van Politico of hij weleens beschuldigd is van ongewenste intimiteiten, antwoordt Cain met een kinderachtige wedervraag: “Have you ever been accused of sexual harassment?” Gevolg: einde carrière Herman Cain.

3. Dick Cheney schiet een vriend in zijn gezicht en… zwijgt

Als vice-president Dick Cheney tijdens een kwarteljacht in 2006 een vriend trakteert op een lading hagel in zijn gezicht, besluit hij te zwijgen. Het zal toch wel overwaaien, verwacht hij. Niet dus. Het incident blijft hem jaren achtervolgen.

2. Plannetje Rutte en Samsom leidt tot paniek

In oktober 2012 presenteren Mark Rutte en Diederik Samsom triomfantelijk de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie bij Pauw & Witteman. Iets té triomfantelijk, blijkt al snel als journalisten gaan rekenen: bijna iedereen moet fors meer gaan betalen, waarop Rutte domweg ontkent. De regeringspartijen voelen de pijn van deze pr-blunder nog steeds: volgens Maurice de Hond hebben de PvdA en de VVD samen nog maar dertig zetels over.

1. Anthony Weiner: ‘Mijn account is gehacked!’

Tuurlijk, Anthony. Je account was gehacked en de goedgevulde onderbroek die werd rondgestuurd vanaf jouw Twitter-account is van iemand anders. Het gedraai van de politicus leidt volgens commentatoren tot zijn ontslag in 2011, niet de foto van de goedgevulde onderbroek.

Onderwerpen