Spring naar de content

Hoezo mogen we van de Europese Unie geen cartoon maken?

José Manuel Durão Barroso, al weer de 11e president van de Europese Commissie, roept de internationale politici op de Europese Unie niet tot een cartoon te maken in de aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Barroso meet zich graag met de groten der aarden en hield daarom een Europese variant van de Amerikaanse State of the union. Waar het Amerikaanse volk uitkijkt naar zo’n speech en er goed voor gaat zitten, zal het u en mij volledig zijn ontgaan dat we in Europa ook zo iets hebben.

Dat is op zich natuurlijk al een cartoon, dat hoeft niemand zo te noemen.

In die zin is de oproep van Barroso ook een giller want hij bereikt er precies mee wat hij wil voorkomen. Hij brengt mensen op ideeën. De Europese Unie is een cartoon als heel veel mensen dat vinden. En daar lijkt het op. Tegelijk is het ook best een milde kijk. Maar de Europese Unie heeft er ook hard voor gewerkt om die indruk te wekken. En de Unie versaagt niet, nog dagelijks wordt er in Brussel en Straatsburg gewerkt aan wetten en regelgeving waar maar heel weinig mensen op zitten te wachten terwijl intussen de vlammen uit het dak slaan.

Waarom zouden politici die Europa niet (meer) zien zitten daar niet op mogen wijzen? Wie denkt Barroso dat hij is als hij zo’n oproep doet? Is hij jaloers op Poetin? Zwaait er wat?

Een beetje overmoedig sprak hij vandaag The facts tell us that our efforts have started to convince’.

Wel jammer dat ook vandaag Europa’s tweede economie, Frankrijk, bij monde van de Franse minister van financiën Pierre Moscovici bekend maakte dat zowel in 2013 als in 2104 de economie zich slechter zal ontwikkelen dan nog maar kort geleden werd aangenomen (Hollande: ‘de crisis ligt achter ons’) en dat het begrotingstekort dit jaar op 4,1 en volgend jaar op 3,6 procent zal uitkomen.

Dat zijn dan weer ‘facts‘ waar Barroso niet op zit te wachten. Een beetje coördineren voortaan, al die berichten.