Ideetje voor Geert Wilders: Ghetto Tracker
Nederlandse politieke partijen houden van meldpunten. In de laatste paar jaar werd er voor elk denkbaar ongenoegen een website en klachtenlijn in leven geroepen. Het meest bijzondere is waarschijnlijk het ‘Meldpunt overlast van en in Polen’ van de PVV, dat niet alleen door de veertigduizend klagers werd gevonden maar door de (inter)nationale ophef ook de rest van Nederland niet is ontgaan.
Vooralsnog is het gebleven bij websites en klachtenlijnen, in Nederland dan. De Amerikaan David Foster heeft echter een app ontwikkeld waarmee je ‘onveilige buurten’ kunt identificeren. De bevolking kan verschillende delen van hun stad beoordelen op basis van veiligheid. Handig als je in Detroit bent en geen idee hebt waar de ‘bad part of town’ is. De naam van deze app? ‘Ghetto Tracker’. Geert Wilders, let u op?
Binnen een paar uur na lancering van de app stond heel Amerika op zijn achterste poten. Het hielp ook niet echt dat de foto op de website van Ghetto Tracker een blank, vooraanstaand gezin toonde. Racistisch en vooral bedoeld om rijken te helpen arme wijken en mensen te ontwijken was het algemene oordeel. Vierentwintig uur na de eerste storm van kritiek was het woord ‘ghetto’ uit alle tekst verwijderd, de naam veranderd in ‘The Good part of Town’ en toonde de foto een etnisch divers gezin. De aanhoudende kritiek leidde uiteindelijk tot de verwijdering van de site én app. Maar niet voor lang: een dag later was Ghetto Tracker weer live.
Foster claimt dat de app geen racistische bijbedoelingen heeft en alleen gemaakt is voor mensen zoals hij, die reizen naar onbekende steden en gebieden en dat graag veilig willen doen. Alle kritiek is negatieve media-aandacht en hij laat zich liever leiden door positieve feedback van het volk, aldus Foster in het onderstaande interview.
Ghetto Tracker blijft voorlopig dus nog bestaan. Naar verluidt draaien de PVV-programmeurs momenteel overuren en wordt de MOE-lander Tracker en Marokkanen Tracker binnenkort gelanceerd.