Tussenstand Poetin – Obama in het Syrië-conflict: 2-0
De Russische president Vladimir Poetin houdt er niet van als er niet goed naar hem geluisterd wordt. En vooralsnog lijken de Amerikanen niet écht te willen wat hij zegt dat moet gebeuren. Dat vraagt om maatregelen: Poetin schreef de Amerikanen een brief.
Eerder deze week boekten de Russen een succesje in de strijd met de Amerikanen over wie het nou eigenlijk te zeggen heeft in Syrië. Het land in het Midden-Oosten ging in op het Russische voorstel alle chemische wapens te vernietigen, de internationale gemeenschap klapte in zijn handen en Amerika moest besluiten militair ingrijpen voorlopig uit te stellen.
Jager Poetin schrijft beter Engels dan hij spreekt
Maar Vladimir Poetin is er niet de man naar het daarbij te laten. Hij is een klassieke jager die zijn prooi pas loslaat als hij zelf besloten heeft dat het tijd is om los te laten. En dat was het nu nog niet. Poetin zette vandaag de aanval in op Amerikaanse bodem: hij schreef een opiniestuk voor The New York Times. Gelukkig is het Engels van de Rus op schrift een stuk beter dan wanneer hij spreekt.
In de brief richt Poetin zich eerst rechtstreeks tot het Amerikaanse volk, in een lesje geschiedenis. Hij refereert aan de conflicten die de twee supermachten in het verleden uitvochten, maar ook aan het gezamenlijk verslaan van de nazi’s en de oprichting van de Verenigde Naties die daarop volgde.
Maar al snel daarna wordt Poetins brief een stuk politieker. Hij noemt Amerika ‘agressief’ en schrijft dat het ‘extreem gevaarlijk’ is dat de Verenigde Staten zichzelf als een uitzonderlijk land zien op het wereldtoneel. Poetin besluit zijn brief aan de Amerikanen door nog maar eens te benoemen dat er grote en kleine landen zijn, arme en rijke landen, landen met een lange democratische traditie en landen die dat nog proberen te verkrijgen.
Een quote uit een slechte Amerikaanse film
Bij de laatste zin van de brief is het moeilijk je ogen droog te houden. Met een quote uit een slechte Amerikaanse film besluit Poetin zijn schrijven aan het Amerikaanse volk: ‘Wij zijn allemaal verschillend, maar wanneer we om de zegen van de Heer vragen, moeten we niet vergeten dat Hij ons allemaal als gelijken geschapen heeft’.
En dat is de genadeslag: In het conflict Syrië is de tussenstand tussen Amerika en Rusland 0-2. Het is wachten op een uitwedstrijd voor Obama.