Spring naar de content

Steinbrück geeft de vinger, of: waarom Angela Merkel gaat winnen

Het is over en uit voor Peer Steinbrück, de rivaal van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Op de voorpagina van de Süddeutsche Zeitung poseert de SPD-leider met zijn middelvinger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Waarom? Omdat Steinbrück wel wat media-aandacht kan gebruiken. Al maanden wordt gezegd dat Merkel, inmiddels al acht jaar aan de macht, makkelijk de verkiezingen op 22 september gaat winnen. Dat blijkt uit alle polls.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kennelijk is de sociaal-democraat de wanhoop nabij. Wie denkt dat de foto is bewerkt, heeft het mis. Steinbrück staat echt met zijn middelvinger op de voorpagina van een Duitse krantenbijlage.

steinbruck(foto: süddeutsche zeitung)

De foto hoort bij een rubriek van de krant waarbij de gefotografeerde kandidaat slechts met een gebaar mag reageren op een vraag. Een journalist van de krant zei tegen de SPD’er dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over bijnamen, want die heeft hij genoeg: Flater-Peer, Probleem-Peer en de leukste, Peerlusconi.

Iemand van het pr-team van Steinbrück heeft de publicatie getracht tegen te houden, zonder succes. Het beeld is helder: Steinbrück steekt een middelvinger op naar de lezer, naar het Duitse volk, naar de hele wereld. Na deze blunder van het team-Steinbrück is de wedstrijd – die nog even spannend leek te worden – definitief beslecht in het voordeel van Merkel.

Merkel hoeft niet zo nodig met haar middelvinger op de voorpagina te staan. Zij wint de race om het kanselierschap gewoon met twee vingers in haar neus.