Spring naar de content

Centraal Boekhuis drijft ons in armen Bol.com

Mochten wij de komende jaren al besluiten om een digitaal boek aan te schaffen (kopen dus), dan zullen wij vermoedelijk gedwongen zijn dat te doen via Bol.com, zeg maar de online tak van Albert Heijn. Die heeft namelijk deze week, vooralsnog als enige boekverkoper, laten weten dat ze geen klantgegevens gaat doorspelen naar Stichting Brein. Brein wil daarmee piraterij uitbannen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Praktisch alle e-bookverkopers van Nederland (dat zijn er ongeveer 125) gaan binnenkort persoonsgegevens van de kopers opslaan en twee jaar bewaren. Dat gebeurt aan de hand van een watermerk waarmee Brein (via die boekverkopers) de identiteit kan achterhalen van iemand die zo’n boek illegaal verspreidt, bijvoorbeeld via Usenet of een torrentsite. Dan kan Brein vervolgens juridische actie ondernemen. De registratie is onderdeel van een nieuw contract dat het Centraal Boekhuis sluit met de aanbieders van boeken. Daarover zijn inmiddels door de PvdA Kamervragen gesteld, waarop het antwoord van minister Opstelten nog niet binnen is.

Wurgcontract
Bij Bol.com weten ze blijkbaar heel goed hoe de consument denkt over dit soort acties. Misschien komt dat wel doordat het moederbedrijf (Albert Heijn) ons vele jaren geleden allemaal aan de Bonuskaart wilde hebben, zogenaamd om een beter beeld van zijn klantenbestand te krijgen. Daar zijn we ook nooit ingetuind, net zoals we ons nu tot de laatste snik tegen registratie van boekkopers zullen verzetten. Het laatste stukje privacy dat we nog hebben willen we graag houden.

Twee functionarissen van het Centraal Boekhuis maken het deze week in een interview met Het Boekblad, het tijdschrift voor de boekenbranche, nog een graadje erger. Zij wijzen erop dat de boekenconsument, als hij bezwaar heeft tegen de registratie, ook kan uitwijken naar firma’s als Google, Apple of Kobo, die een eigen ‘ecosysteeem’ van boeken hebben. Alsof je daar niet wordt geregistreerd! Daarbij komt dat alles wat de Nederlander bij die bedrijven besteedt rechstreeks naar Luxemburgse en vervolgens Amerikaanse hoofdkantoren wordt doorgesluisd. Met die tip zullen de Nederlandse uitgevers, de Urhebers van deze dwaze plannen, blij zijn…

Als de minister van Justitie dit nieuwe wurgcontract van het Centraal Boekhuis niet verbiedt, ziet het er voor de Nederlandse boekverkopers niet best uit. E-books met een watermerk willen we niet, omdat we onze vrijheid dan kwijt zijn. E-books met DRM-beveiliging willen we evenmin, want die kun je op niet meer dan één apparaat lezen. Terwijl nota bene volgens datzelfde Bol.com over enkele jaren een kwart van de Nederlanders digitaal zal lezen. Benieuwd waar die hun boeken vandaan gaan halen.