Spring naar de content

Franse juwelier schiet overvaller dood en wordt held op Facebook

“De enige fout die de juwelier heeft gemaakt is dat hij slechts één van de twee overvallers heeft doodgeschoten.” Dit is een van de meest gelezen commentaren op de Facebookpagina die is opgericht voor de Franse juwelier Stéphane Turk nadat hij vorige een overvaller had doodgeschoten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het juwelierszaakje van de 67-jarige Stéphane Turk in Nice werd vorige week woensdag voor de tweede keer binnen korte tijd overvallen, zo meldt de Volkskrant. Twee overvallers drongen de zaak binnen, hielden de juwelier onder schot en sommeerden hem de inhoud van de kluis in een zak te doen. Toen ze op een scooter wegvluchtten ging Turk, ex-militair, achter ze aan en schoot hij de bijrijder in de rug. De 18-jarige Anthony stierf ter plekke; de andere dader wist te ontkomen en is nog altijd spoorloos.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Deze actie werd Turk door het bevoegd gezag niet in dank afgenomen. Op het moment dat de juwelier schoot, zegt de procureur van de Republiek in Nice, was hij niet meer in levensgevaar. Daardoor kan hij zich niet beroepen op noodweer en is hij dus strafbaar.

Facebook
Na de overval verklaarden collega-winkeliers zich meteen solidair met de juwelier. Ook zij zijn het zat in angst te leven voor overvallers die op zoek zijn naar cash. Nog veel bredere steun krijgt de juwelier nu via de Facebookpagina Soutien au bijoutier de Nice. Meer dan anderhalf miljoen mensen hebben de pagina inmiddels geliked bij wijze van adhesiebetuiging.

Tenminste, daar ziet het naar uit. Sommige Franse internetdeskundigen houden er echter rekening mee dat er extreem-rechtse groeperingen achter de pagina zitten en dat de vele likes doorgestoken kaart zijn. Andere wetenschappers lijkt dit onwaarschijnlijk; zij spreken van een ‘opmerkelijk succesvolle actie, die aantoont hoe wijdverbreid de gevoelens van onzekerheid en onveiligheid in Frankrijk zijn’.