Spring naar de content

Met verentooi op je hoofd rond een bebloed beddenlaken dansen

Een schokkend bericht: de recente dood van een achtjarig meisje uit Jemen dat stierf tijdens haar huwelijksnacht in een hotel in de Jemenitische stad Hardh. Haar baarmoeder scheurde door het geslachtsverkeer met haar echtgenoot, een veertigjarige man uit Saoedi-Arabië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Het ongelukkige bruidspaar
De bruidegom betaalde volgens mensenrechtenorganisaties 2.024 euro als bruidsschat aan de stiefvader. Islamistische politici hebben in Jemen herhaaldelijk wetsvoorstellen tegengehouden om de huwbare leeftijd van meisjes te verhogen naar achttien jaar. Recent schreven wij al over dit filmpje over een elfjarig powermeisje dat uit Jemen wegliep bij haar ouders omdat ze niet wilde worden uitgehuwelijkt.

Islamabad
Zelf was ik in 2008 eens getuige van zo’n soort bruiloft in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waar ik per toeval terecht was gekomen. Sindsdien kan ik me maar al te veel voorstellen bij uithuwelijkellendeIn Islamabad gaat het zo: er wordt gedanst, gelachen en heel veel gegeten. Tafels vol familieleden hebben het reuze naar hun zin. De jonge bruid, veertien jaar, huilde de hele avond hartverscheurend. De bruidegom, goddank een twintiger en geen tachtiger, staat er beteuterd bij te kijken. Ook ik feliciteer het ongelukkige bruidspaar en kus het meisje zoals de traditie voorschrijft op beide wangen.

Pijnlijke tranen
Ik wil weten waarom het meisje zo huilt.
Een oom van haar die Engels spreekt, legt lachend uit:
“Dat doen alle meisjes op hun huwelijksdag.”
Ze hebben hun echtgenoot vaak voor de grote dag niet eens de hand geschud, en het ergst van allemaal: ze moeten hun eigen huis verlaten om bij de schoonfamilie te gaan wonen, vaak honderden kilometers verderop.
“Ja,” zeg ik tegen de oom, “ik snap wel waarom ze zo hard huilt.”

Tere westerlingen
Het is natuurlijk voor een westerling met een teer zieltje heel vreemd om in een ver buitenland met een verentooi op je hoofd rond een bebloed beddenlaken te dansen, maar als de traditie dat wil en jij bent te gast ga je niet staan preken hoe vrouwonvriendelijk en inhumaan dit huwelijk is. En dat er minstens gewacht zou moeten worden tot het lichaam van het meisje volgroeid is. Want hoe pijnlijk ook voor een buitenstaander, als gast in een land waarvan je de zo barbaars lijkende cultuur amper kent, is het niet aan jou om hier verandering in te brengen.

Aan wie dan wel? De Arabische Liga. Die moet zich zo snel mogelijk eendrachtig sterk maken voor gelijke rechten voor de vrouw. Praten is mooi, maar het is nu de hoogste tijd voor actie.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) trekt sinds 2008 schrijvend en fotograferend in haar eentje de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.