Spring naar de content

Zeg Mark Rutte, zullen we 2014 niet gewoon overslaan?

Zondag lekte de doorrekening van het Centraal Planbureau van de kabinetsplannen voor 2014 uit. De kritiek is niet van de lucht en grotendeels voorspelbaar.Het ziet er dan ook dramatisch uit, en het meest zorgwekkend vind ik nog dat het CPB een gedegen reputatie heeft opgebouwd als slechte voorspeller van ontwikkelingen. Ik neem het het CPB niet kwalijk dat ze er daar overwegend naast zitten – voorspellen is nu eenmaal moeilijk – maar wel dat ze kennelijk nog altijd gebruikmaken van achterhaalde modellen. Zou het niet een groots gebaar zijn als het CPB, de hand in eigen boezem stekend, tegen de regering zou durven zeggen: “Sorry, we kunnen het niet”?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Inmiddels weten we dat een half procent groei, voorspeld door het CPB, waarschijnlijk geen groei maar krimp zal blijken te zijn – een kwestie van kijken naar eerdere voorspellingen. En ook met de voorspellingen van het aantal werklozen gaat het stelselmatig mis.

Waarom dan toch doorgaan met die tredmolen van falende maatregelen en voorspellingen, met geen enkel lonkend perspectief?

Als we morgen nu eens gewoon de Miljoenennota voor 2015 presenteren? Of de Troonrede voor 2016 laten uitspreken? Zou iemand het merken?

We horen nu al jaren dezelfde verhalen, met dezelfde resultaten. En met 2014 lijkt het dezelfde kant op te gaan. Maar ooit, ergens, moet het beter worden. In 2015? In 2016?

Als we Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem moeten geloven, wordt het tegen die tijd inderdaad beter. Dat zou dan nu al kunnen blijken uit die Miljoenennota’s en Troonredes. Met een beetje fantasie handelen we daar gewoon in 2014 al naar, een vroege goal, zeg maar. En met een enorm Oranjegevoel.