Spring naar de content

Grieken eisen nazi-geld terug van Duitsland

Syriza, een radicaal linkse partij uit Griekenland, wil het geld terugzien dat Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog moest afstaan aan Duitsland. Omgerekend (rente, inflatie) zou het gaan om zo'n veertig miljard dollar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het destijds door Duitsland bezette Griekenland heeft in 1942 ruim 3,5 miljard Amerikaanse dollars geleend aan de nazi's. Dit geld hebben ze naderhand nooit meer teruggezien. Wel is er al vaker gevraagd om het geld terug te storten, maar de Bondsrepubliek heeft deze verzoeken immer afgewezen.

De voorzitter van Syriza is het nu zat: als hij aan de macht is zal hij het geld terughalen uit Berlijn. "Stop met de beleefdheden, mevrouw Merkel. Wij zijn u geld schuldig, maar u bent ons ook geld schuldig. Het uur van de afrekening komt." Om daaraan toe te voegen: "Het mag niet zo zijn dat wanbetalers Grieken wanbetalers noemen." 

Ambtenaren moeten meer werken
En Griekenland doet meer pogingen om hun economie de broodnodige boost te geven: ambtenaren achter een bureau moeten namelijk snipperdagen inleveren. Klerken die meer dan vijf uur per dag achter de computer zitten hadden sinds 1989 het privilege om zes extra snipperdagen te mogen opnemen, om zo de 'computerstress te compenseren'.

Minister Kyriakos Mitsotakis vindt deze regeling echter niet meer van deze tijd, en heeft besloten die te schrappen. Hij noemt het 'een symbolische stap in de modernisering van het ambtenarenapparaat'. De Griekse vakbonden hebben de ambtenaren opgeroepen om te gaan staken tegen het besluit.