Spring naar de content

HBO-onderwijs in Nederland: versier je stoel

Het lijkt een absurde grap, maar dat is het niet: de Hogeschool van Amsterdam noemt het versieren van een stoel ‘een hbo-waardige opdracht. Zo weten de studenten gelijk welke stoel van wie is.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De website van Folia Magazine, het weekblad van de Universiteit van Amsterdam, bericht over de opdracht die docent Jurriaan Gorter van de minor Management van Creativiteit & Innovatie zijn studenten heeft gegeven. Deze luidt: neem een stoel mee van huis en versier deze op school. Gekke opdracht? Nee hoor. Gorter noemt de opdracht ‘volledig hbo-waardig’ en laat aan Folia weten dat iedereen ‘razend enthousiast’ was over het karwei.

Marja ter Voort, de moeder van een van de 160 studenten die deelnemen aan deze minor, noemt de opdracht op Twitter ‘krankzinnig.’ “Ga eens doen waarvoor je bent opgericht: studenten opleiden, college geven, etc. En laat die onzin alsjeblieft achterwege.” En: “Wist niet dat mijn dochter op ‘n hobby- en fröbelopleiding zit. Dacht echt dat economie studeren iets anders was. Dom van mij.” De boze moeder wilde in eerste instantie geen stoel meegeven, maar om haar dochter niet in moeilijkheden te brengen, is ze gezwicht.

Stoelentekort
Gorter lacht om de kritiek van de verbouwereerde moeder. Volgens hem is het versieren van stoelen een “wetenschappelijk bewezen methode die het outside of the box-denken bevordert.” Hij zegt: “Als we niet meer dit soort innovatieve dingen ondernemen, dan zijn we net als alle andere opleidingen. Dit pas juist heel goed bij het hbo.”

Hij legt ook uit waarom hij de opdracht heeft verzonnen. In het nieuwe onderkomen van de minor waren namelijk geen stoelen aanwezig. Gorter: “Als iedereen z’n eigen stoel meeneemt, is het probleem gelijk opgelost. En als we deze dan ook nog eens versieren, weet iedereen gelijk welke stoel van wie is. Dat maakt het veel persoonlijker.”

De versierde stoelen. Foto Jurriaan Gorter
De versierde stoelen. Foto: Jurriaan Gorter.