Spring naar de content

Vooruitblik op Prinsjesdag: heldere ontvriendingspolitiek

VVD en PvdA presenteren vandaag de begroting voor 2014: een kraakhelder, eenduidig verhaal. Er is al veel geklaagd over dit kabinet, en als we de peilingen mogen geloven heeft een naoorlogse regeringsploeg er virtueel nog nooit zo slecht voorgestaan. VVD en PvdA hebben wat populariteit betreft dus weinig te verliezen, en dat lijken ze volledig uit te buiten. Best verfrissend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

De uitgelekte stukken voor Prinsjesdag stemmen de meeste mensen somber. Overal wordt gesneden of worden lasten verhoogd. Soms worden de rijksfinanciën als een kaas— toegeven, een gatenkaas — bewerkt met een schaafje, soms als een rotte eik met de botte bijl, maar nergens worden tegelijkertijd nieuwe kazen gemaakt of bomen geplant. Keurig.

Kabinet ontvriendt iedereen
Als we de stukken mogen geloven, is er geen sprake van negatieve, of zelfs positieve, uitruil tussen de regeringspartijen. Geen ‘hier iets eraf, daar iets erbij’-politiek. Rutte en consorten hebben onverbiddelijk gekozen om niemand te vriend te houden, dat is wel zo eerlijk. De tijd dat bezuinigingen altijd gepaard gingen met extraatjes ergens anders is voorbij.

Doorrekening CPB
Uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat alleen een deel van de alleenstaanden erop vooruitgaat. “Maar,” zeggen de regeringsfracties in koor, “we zien ook lichtpuntjes.” Nog even doorbijten en de economie trekt aan. De zure appel van de economische neergang is bijna op.

Als je toch al mateloos impopulair bent en er niets aan doet om ‘likes’ te verzamelen, laat dan ook deze nonsens maar achterwege. Zo onderhand weet ook de gewone man wel dat de ramingen van het CPB structureel veel te rooskleurig zijn. Vorig jaar rond deze tijd voorspelden de rekenmeesters nog 0,75% groei voor 2013; dat is niet echt uitgekomen. In maart 2012 werd ons nog op de mouw gespeld dat we er met z’n allen 1,25% rijker op werden.

Eerlijkheid duurt het langst
Het kabinet heeft een duidelijke lijn ingezet door niemand te ontzien. Dat vindt niemand leuk, maar het is in ieder geval helder en consistent beleid. Hopelijk zullen ook de fracties van VVD en PvdA zich schikken in de ontvriendingspolitiek van het kabinet door zelfs het obligate, geveinsde optimisme op te schorten. In 2014 krimpen we verder, in ieder geval hebben we goede reden om dat te veronderstellen. Eerlijkheid duurt het langst.

P.S.
Alles strandt in de Eerste Kamer. Zo is het dan ook wel weer.