Spring naar de content

Nominaties Oscars 2014: de kanshebbers op een rij

Het Filmfestival van Toronto is afgelopen, en daarmee is de officieuze aftrap verricht voor het speculeren over de Oscarnominaties. Toronto fungeert sinds jaar en dag als een springplank voor de campagnes die moeten leiden tot nominaties. De argeloze journalist die naar interviewmogelijkheden informeert, krijgt soms van publiciteitsmedewerkers letterlijk te horen: “Sorry, ik ben hier alleen voor de Oscars.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Erik Spaans

In 2012 stelden de programmeurs van Toronto tevreden vast dat alle films die in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’ voor een Academy Award waren genomineerd deel hadden uitgemaakt van het festivalprogramma.

Te verwachten valt dat verschillende titels die in de afgelopen week hun première in Toronto beleefden over een paar maanden in de prijzen gaan vallen.

Nominaties Oscars 2014
Judi Dench zou weleens haar zevende (!) Oscarnominatie in de wacht kunnen slepen voor haar titelrol in Philomena, een drama over een Ierse vrouw die met behulp van een journalist op zoek gaat naar het kind dat ze ter adoptie moest afstaan. Een aangrijpende film die en passant nog een extra smet werpt op het toch al zo bezoedelde blazoen van de katholieke kerk in Ierland.

De trailer van Philomena:

Hugh Jackman maakt indruk in de verstikkende thriller Prisoners. Hij speelt de wanhopige vader van een jong meisje dat onder verdachte omstandigheden is verdwenen. Hij besluit daarop zélf een verdachte te gaan ondervragen.

De trailer van Prisoners:

Een andere Oscarkandidaat is 12 Years a Slave, de derde film (na Hunger en Shame) van de in Amsterdam woonachtige Brit Steve McQueen. 12 Years a Slave is het relaas van een vrije zwarte man (Chiwetel Ejiofor) die van 1841 tot 1853 gekidnapt en tot slavernij gedwongen werd. De film won in Toronto alvast de publieksprijs.

De trailer van 12 Years a Slave:

Een andere publieksfavoriet was Gravity van Alfonso Cuarón. De film – die 2001: A Space Odyssey in herinnering roept – toont een astronaute (Sandra Bullock) die na een ongeluk in de ruimte moet vechten voor haar leven. Het is een film die niet alleen visueel imponeert maar ook een welhaast fysieke sensatie bij de bezoeker teweegbrengt.

De trailer van Gravity:

Bij de Oscarnominaties voor vrouwelijke hoofd- en bijrollen zal The Academy moeilijk voorbij kunnen gaan aan August: Osage County. Deze bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Tracy Letts toont een ongemakkelijke familiebijeenkomst waarbij een moeder (Meryl Streep) en dochter (Julia Roberts) elkaar de tent uit vechten.

De trailer van August: Osage County:

Midnight Madness
In Toronto werd het 25-jarige jubileum van Midnight Madness gevierd, een programma dat gewijd is aan bloederige, uitzinnige, wonderlijke, gruwelijke, surrealistische films. De middernachtelijke premières trekken altijd een luidruchtig publiek, dat de gebeurtenissen op het doek geestdriftig van commentaar en applaus voorziet. De bizarre Japanse film R 100 van Hitorhi Matsumoto kreeg in dit programmaonderdeel een stormachtig onthaal. R 100 gaat over een sullige verkoper die op zoek naar sadomasochistische ervaringen met een agentschap in zee gaat dat hem ‘verrassingen’ belooft. Dat resulteert in een reeks verontrustende, hilarische en perverse scènes waarin meesteressen met namen als ‘the gobbling queen’ en ‘the queen of saliva’ figureren. Deze instant cultklassieker zal volgend jaar ook op het festival van Rotterdam te zien zijn.

De trailer van R 100:

Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe
De meest geziene gast op de rode loper was Daniel Radcliffe, die hoofdrollen speelt in maar liefst drie films die in Toronto in première gingen. De acteur, die wereldberoemd werd als Harry Potter, wil bewijzen dat hij ook volwassen rollen aankan. Dat is aardig gelukt. Met een griezelfilm (Horns), een biopic over de jonge jaren van beat poet Allen Ginsberg (Kill Your Darlings) en een eigenzinnige romantische komedie (The F Word) stapt Radcliffe nu toch echt het post-Potter tijdperk binnen.

De trailer van Horns

De trailer van Kill Your Darlings