Spring naar de content

Laatste waarschuwing: onbevoegde leraar binnenkort de klas uitgestuurd

Vanaf 2017 mogen leraren alleen nog maar lesgeven aan de bovenbouw van havo en vwo als ze zijn uitgerust met een universitaire mastergraad. Ook mogen ze alleen nog hun eigen vak doceren. Dat wordt vandaag door minister Bussemaker en schoolbestuurders vastgelegd in het Onderwijsakkoord. Nederland moet weer het beste jongetje van de klas worden, of in ieder geval terug naar de topvijf van de wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Nu staat Nederland op de zevende plek. Finland is het enige Europese land dat het – als lijstaanvoerder – beter doet. Daar moeten leraren zowel voor de basisschool als voor de middelbare school een academische titel op zak hebben.
Beter onderwijs is synoniem met betere leraren, aldus de grondbeginselen van dit kabinet.

Op dit moment geeft één op de vijf leraren op middelbare scholen een vak waarvoor hij niet bevoegd is. Die moeten nu massaal terug naar de collegebanken om hun bevoegdheid alsnog te halen. Kortom: academici moeten het onderwijs in, net als in Finland.

De oppositie is sceptisch. Paul van Meenen (D66): “In 2011 wilden we dat iedereen in 2013 bevoegd zou zijn, nu is het al 2017. Dat schiet niet op.” Ook wordt er geen extra geld gegeven, maar schuift Bussemaker het geld op de onderwijsbegroting naar de bijscholing van leraren.

In een landelijk lerarenregister worden alle bevoegde docenten vervolgens geregistreerd. Vooral hier is het kabinet enthousiast over: het wordt gezien als een ‘noodzakelijk element in de positionering van de leraar als professional’. Spiegeling met artsen en notarissen wordt hierdoor mogelijk gemaakt.

Rest de vraag: wat gaan alle leraren doen die ‘onbevoegd’ blijven? Worden die allemaal gedumpt in de onderbouw of in het vmbo?