Spring naar de content

Fittie: volkszanger Frans Bauer vs De Elite

De goedlachse volkszanger Frans Bauer wil dat Nederlandse radiozenders standaard een bepaald percentage aan Nederlandstalige liedjes gaan draaien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Volgens Bauer zou dat goed zijn voor Nederlandstalige artiesten die ook eens in de hitlijsten willen voorkomen. In Frankrijk geldt al zo’n quotum: 40 procent van de liedjes moet Franstalig zijn. En ach, waarom zouden we in Nederland niet iets soortgelijks doen? Moeten we de Nederlandse economie niet een beetje helpen?

Bauer verwoordt het op zijn eigen manier: “Dat is goed om de elitekeuzes uit te sluiten, zodat deze muziek ook onderdeel wordt van de bevolking.” En: “Het Nederlandse lied leeft enorm. Landelijk zie je dat heel veel zenders traditiegetrouw deze muziek een beetje ontwijken. Gezien de verkopen van Nederlandse liedjes zouden deze ook meer draagvlak moeten krijgen op nationale zenders.”

De opmerking over ‘elitekeuzes’ is tegen het zere been van… de elite. Bauer, die verder geen vlieg kwaad doet, vraagt zich niet voor niets af waar toch die elitaire haat vandaan komt jegens Nederlandstalige muziek. Want die haat, die is er. De ‘elite’, bij monde van tv-recensent Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), vindt het radiovoorstel van Bauer zelfs ‘bijna faksisties‘ klinken.

Jean-Pierre, in niet mis te verstane woorden over de opmerking van Bauer: “Wat ‘n gotspe van Frans Bauer, met z’n Hollandquotum. Alsof ‘de elite’ niet allang overspoeld is door zijn hoempapa.” Nou, nou, wat een taal richting de volkse Bauer. Vind je het gek dat de beste man zich een beetje buitengesloten voelt door de elite?