Spring naar de content

Op weg naar Rio 2016: bokster Nouchka Fontijn zit in ‘piekerfase’

Vier jaar lang toeleven naar het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Hoe doen atleten dat? Wielrenster Marianne Vos, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Sebastiaan Verschuren, judoka Anicka van Emden, rugbyster Elke van der Meer en bokster Nouchka Fontijn. Fotografe Lizette van der Kamp en journalisten Hanneke Grutterink en Marijn de Vries volgen deze zes Nederlandse toppers in hun ups en downs op weg naar Rio 2016.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Nouchka Fontijn, Nederlands' beste bokster op dit moment (foto: Lizette van der Kamp)

Nouchka Fontijn, Nederlands beste bokster op dit moment (foto: Lizette van der Kamp)

“Ik zit in een piekerfase. Sinds een paar maanden trainen we met de nationale boksselectie op Papendal. Dat was echt mijn droombeeld: trainen op Papendal. Zo hoort het, zo moet het zijn. Dacht ik. Maar nu blijken er ook nadelen aan te kleven. De selectie bestaat uit vijf of zes meiden. Wie er precies bij hoort, is nog niet bekend. Ik ben de meest ervaren bokster. De trainingen zijn anders dan ik ze zou doen. Daar pieker ik over.

“We doen veel meer conditietraining en minder techniektraining dan ik gewend ben. De eerste weken nam ik alles klakkeloos over, omdat ik het zo prachtig vond dat we op Papendal zitten. Maar nu begin ik te twijfelen. De afgelopen twee jaar heb ik nooit een wedstrijd op conditie verloren, dus zijn al die trainingen wel noodzakelijk? Verwaarloos ik mijn eigen verbeterpunten niet?

“De meeste meiden zijn nog jong en beginnen pas. De coach is daar heel duidelijk over: niet iedereen gaat nu medailles winnen op toernooien, maar dat geeft niet. We gaan allemaal voor Rio 2016. Ho eens even, denk ik dan. Ik wil wél nu medailles winnen. Ik wil niet dat mijn niveau naar beneden gaat doordat ik met minder ervaren meiden train.

“Op dit moment vind ik het lastig een middenweg te vinden. Misschien pieker ik ook wel te veel. Ik ben er erg mee bezig of ik wel stappen maak. Normaal kijk ik daar ook niet elke dag naar. Natuurlijk wil ik in een periode van een paar weken een stap maken, maar het heeft geen zin om me daar elke dag op te focussen. Hopelijk vind ik daar de komende weken mijn eigen weg in.”

In 2012 kwalificeerde ze zich net niet voor de Spelen. Dat wil bokster Nouchka Fontijn (25) in 2016 dubbel en dwars goedmaken. Ze komt uit in de klasse tot 75 kilo.

Profiel
Naam: Nouchka Fontijn
Geboortedatum: 9 november 1987
Woonplaats: Schiedam/Papendal
Beroep: student fysiotherapie/boksster