Spring naar de content

Alle inwoners van Cyprus lid van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)

De VEB stapt naar het Europese Hof. Het gaat om de onteigening – op basis van de haastig in elkaar geflanste Interventiewet – van de obligatiehouders van SNS Bank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

“Het ligt op de weg van de VEB om deze toepassing van de nieuwe Interventiewet door de hoogste Europese rechter te laten toetsen,” zo zegt directeur Jan Maarten Slagter. “Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is.”

Dat is heel dapper van de VEB, en het zou weleens aanmerkelijk verstrekkender gevolgen kunnen hebben dan alleen voor de bij SNS benadeelden. Het was de eerste keer dat als gevolg van wetgeving de aandeelhouders en ‘normale’ concurrente schuldeisers hun geld verloren. Dat zou het gevolg hebben kunnen zijn van een faillissement van SNS, maar zo ver is het nooit gekomen.

De gang van zaken bij SNS wordt gekenmerkt door een stijl van opereren die Jeroen Dijsselbloem aanstaat. Na SNS kreeg hij de smaak te pakken en rolde op Cyprus nog maar eens een hele bank op, niet eens op basis van al bestaande wetgeving. Hij verkende de grenzen. Duizenden depositohouders en eigenaren van spaarrekeningen raakten overnight hun geld kwijt; een goed getimed persoffensief moest ons hier doen geloven dat het allemaal zwart Russisch geld was. Dat zat er zeker bij, maar inmiddels zouden we kunnen weten dat dat een relatief gering bedrag betrof. Gewone burgers werden op z’n Hollandse gezegd genaaid.

De gebeurtenissen bij SNS en op Cyprus zijn identiek als het erom gaat dat geld van gewone spaarders en beleggers met één pennenstreek werd ingepikt. Zou het Europese Hof in een, ongetwijfeld jarenlang slepende, procedure tot een voor de VEB gunstige uitspraak komen, dan zal dat gevolgen moeten hebben voor wat op Cyprus is gebeurd. Ik weet niet of het juridisch kan, maar misschien is het handig als getroffen Cyprioten zich massaal aanmelden als lid van de VEB en proberen zich in de procedure te voegen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen