Spring naar de content

Creatief met coke: smokkelen was nog nooit zo makkelijk

De Tangolijn is een smokkelroute in het noorden van Argentinië waar dagelijks 1700 jongens met 30 kilo cocaïne op hun rug het land binnenkomen. Grondstoffen voor coke worden legaal van Argentinië naar Bolivia vervoerd, waar de cocaïne geproduceerd wordt, die dan in rugzakken door pasadores terug naar Argentinië wordt gesmokkeld. Via Buenos Aires gaat het grootste deel vervolgens naar de haven van Rotterdam, van waaruit de coke wordt verspreid naar neusgaten in heel Europa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marthe van Engen

Toen Peter Scheffer, correspondent in Zuid-Amerika voor onder meer Trouw, geruchten opving over deze lucratieve vorm van cocaïnesmokkel, besloot hij zelf een kijkje te nemen. Dat resulteerde in de korte documentaire De Tangolijn, geproduceerd door Vice.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

War on Drugs
Waar een wil is, is een weg. Onder druk van de Mexicaanse drugsoorlog en de War on Drugs van de Amerikanen, moesten de drugsbarons de nodige creativiteit ontplooien. Ze zochten hun heil elders en besloten de cocaïneproductie van Mexico naar Bolivia te verplaatsen. Inmiddels worden met gemak dagelijks tienduizenden kilo’s cocaïne – en ander illegale waar – gesmokkeld. Een drooggevallen rivierbedding, iemands achtertuin, een kabbelend beekje: er blijken tal manieren te zijn om de (onbewaakte) grens tussen Argentinië en Bolivia over te steken. Terwijl Scheffer te midden van snelwandelende drugsrunners verslag doet, is in de verste verte is geen douanier te bekennen.

Volgens Scheffer begon bij terugkomst in Nederland het circus pas echt. De journalist werd gevraagd om een presentatie te geven voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Naar eigen zeggen stelden ze hem ‘pittige’ vragen, waarna het advies luidde: “Good job and keep it up.”

And the War on Drugs continues…