Spring naar de content

Michelle Obama is effectiever dan 161 tabakslobbyisten bij elkaar

De tabakslobby in het Europees Parlement bestaat uit maar liefst 161 lobbyisten, die gezamenlijk maar liefst 500.000 euro uitgaven om het stemgedrag van de Europarlementsleden te beïnvloeden inzake de nieuwe tabaksrichtlijn. Dat bericht de Belgische krant Le Soir op basis van een interne nota van tabaksgigant Philip Morris.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

De lobbyisten proberen de parlementsleden ertoe te bewegen een nieuwe richtlijn voor de tabaksindustrie af te zwakken. Die richtlijn legt strenge regels op voor productie, verkoop en gebruik van tabak. Ook moet de verpakking minder aantrekkelijk worden en zullen sigaretten met smaakjes (waaronder ook de mentholsigaretten van Geert Wilders) verboden worden. Dergelijke maatregelen zouden de tabaksindustrie veel geld kosten, en dus moeten de lobbyisten proberen ze tegen te houden.

Groene en rode stempels
En dat doet de industrie bijvoorbeeld door parlementsleden een voor een te screenen op hun standpunt inzake het tabaksbeleid. Politici die weinig tabaksgezind zijn krijgen een rood stempel, politici die minder anti-tabak zijn een groen, zo blijkt uit de nota. Er is nogal wat mee gemoeid om ons verslaafd te houden.

Dat er in Brussel veel wordt gelobbyd is geen geheim, maar over de omvang was tot nu toe veel onduidelijk. De tabaksindustrie heeft overigens bepaald niet het grootste lobbybudget. Philip Morris staat op een bescheiden 83ste plaats. Met 9 miljoen euro besteedt de Zweedse telecomproducent Ericsson het meeste geld aan beïnvloeding van politici.

Minister van Tabak
Niet alleen in Europa, ook in Nederland heeft de tabakslobby een stevige voet tussen de deur bij de politiek. Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid werd een paar jaar geleden al ‘minister van Tabak‘ genoemd, om haar opmerkelijke keuzes inzake het rookbeleid in Nederland.

Kleinschalige lobby voor Obama
Een heel succesvolle, maar kleinschalige anti-tabakslobby werd in het Witte Huis gevoerd door Michelle Obama. Barack Obama biechtte gisteren tegen een VN-diplomaat op niet meer te roken uit angst voor zijn vrouw. Eerder al begon Obama (Marlboro Red, pakje per dag) naar verluidt na een rookvrij jaar opnieuw met nicotinekauwgom en -pleisters om maar niet opnieuw te beginnen. Nu is het dus de privélobby van zijn vrouw die de wereldleider van het roken weerhoud. Bekijk het onderonsje tussen Obama en VN’er Maina Kiai hieronder.