Spring naar de content

CBS cijfers: Nederlandse vrouwen luier dan allochtone vrouwen

Surinamers: lui. Antillianen: lui. Arubanen: lui. Autochtone Nederlandse vrouwen: hardwerkend en geëmancipeerd. Was dit niet ongeveer hoe de vooroordelen luiden? Tijd om die, voor zover aanwezig, bij te stellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Werkende allochtone vrouwen hebben namelijk veel vaker een voltijdbaan dan werkende autochtone vrouwen, zo blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de werkende autochtone vrouwen heeft 27 procent een voltijdbaan, tegenover maar liefst 46 procent van de tweede generatie niet-westerse vrouwen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij de eerste generatie niet-westerse vrouwen ligt dat percentage op 36 procent. Met name Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse vrouwen maken veel uren. Vaak uit noodzaak, zo denkt het CBS, omdat deze vrouwen er relatief vaak alleen voor staan. Toch blijkt het in Nederland nog steeds moeilijker voor allochtone vrouwen om aan een baan te komen dan voor de autochtone bevolking: minder dan de helft van de eerste generatie heeft een baan.

2013arbeidsdeelnameallochtonevrouweng1

2013arbeidsdeelnameallochtonevrouweng3

De vrouwelijke participatie aan de arbeidsmarkt neemt overigens wereldwijd gezien niet langer toe, blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds. Alleen in Latijns-Amerika groeide de afgelopen twee jaar het aantal werkende vrouwen enorm. In Noord-Amerika (55 procent) en Europa (50 procent) is het aandeel nagenoeg gelijk gebleven. In Azië werken de meeste vrouwen: 63 procent.