Goed idee: Neelie Kroes introduceert Kijkwijzer voor YouTube

Annelies Beltman 26 sep 2013 Leven

Waarom het zo lang heeft geduurd weet niemand, maar eindelijk is er dan een kijkwijzer voor YouTube. Om uw kinderen (en wellicht ook uzelf) te waarschuwen voor allerlei gore en potentieel trauma-verwekkende horror die online te vinden is. Eurocommissaris Neelie Kroes gaf opdracht voor de kijkwijzer, die eerst wordt getest in Italië.

You Rate It is een online hulpmiddel waarmee mensen die een filmpje willen uploaden op YouTube enkele vragen moeten beantwoorden. ‘Wordt er gevloekt?’ en ‘Zijn er blote vrouwen te zien?’ zijn enkele voorbeelden. Als al die vragen zijn beantwoord, plakt You Rate It een passend label op het filmpje et voilà, de kijkwijzer is actief. Ouders kunnen YouTube zo instellen dat hun kinderen alleen zien wat zij, de ouders dus, goedvinden. Geen filmpjes voor 6+? Dat kan worden geregeld met de kijkwijzer.

Overdreven betutteling? Niet volgens een onderzoek van EU Kids Online, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Volgens deze studie komt 22 procent van de kinderen tussen de negen en zestien jaar met ‘schadelijk’ materiaal in aanraking.

Onderstaande filmpjes zullen dan geen nachtmerries meer opleveren:

Reageer op artikel:
Goed idee: Neelie Kroes introduceert Kijkwijzer voor YouTube
Sluiten