Spring naar de content

Propaganda voor het huwelijk: kans op overlijden door kanker neemt af

Getrouwde kankerpatiënten hebben minder kans om te overlijden dan patiënten zonder vaste partner. Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek aan Harvard onder 750.000 patiënten, dat gepubliceerd is het Journal of Clinical Oncology.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Bij mannen en vrouwen die in het huwelijksbootje zijn gestapt, neemt de kans om kanker te overleven met zo’n 20 procent toe ten opzichte van hun vrijgezelle lotgenoten. Een mogelijke verklaring is, zo stellen de onderzoekers, de cruciale rol die een partner speelt bij diagnostiek en behandeling. Waar alleenstaanden nogal eens wachten om met hun klachten naar een arts te gaan, dringen getrouwde mensen er bij hun partner op aan om medisch advies in te winnen.

Bij 35 procent van de alleenstaande kankerpatiënten zit de tumor bij diagnose al in fase 3 of 4, terwijl dat percentage bij getrouwde patiënten op 25 procent ligt. Van de singles heeft 19 procent dan al uitzaaiingen, tegenover 14 procent van de getrouwde mensen. Bij sommige typen, zoals borst- en darmkanker, waren de ‘voordelen van getrouwd zijn’ groter dan het voordeel van chemotherapie. Het effect was overigens sterker bij mannen dan bij vrouwen.

De belangrijkste reden is volgens de Amerikaanse wetenschappers dat gehuwden hun behandeling beter volhouden dan ongehuwden patiënten. Een ondersteunende echtgenoot zou ervoor zorgen dat iemand minder snel afhaakt bij chemotherapie en bestraling.

Dat het huwelijk inderdaad effecten lijkt te hebben op de gezondheid bleek al uit eerdere onderzoeken. Echter, de effecten zijn niet altijd even positief. Waar de getrouwde man bijvoorbeeld langer en gezonder zou leven (hij past zich aan aan de doorgaans gezondere eetgewoontes van zijn vrouw), betekent het huwelijk voor de vrouw onder andere een toename van de alcoholconsumptie.