Spring naar de content

RoboCop keert terug naar Detroit. En dat is hard nodig

De Amerikaanse stad Detroit krijgt een RoboCop-standbeeld ter waarde van 67.000 dollar. Het geld is binnen een week bij elkaar verzameld via de bekende crowdfundingsite Kickstarter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Leuk, zo’n bronzen standbeeld van de Hollywood-held uit de door Paul Verhoeven geregisseerde cultfilm (1987). RoboCop veegde de straten van Detroit schoon van al het tuig dat er rondliep, maar wat moet die stad nou met een standbeeld? Kan een van de meest criminele steden in Amerika niet beter investeren in een échte RoboCop?

Detroit is er namelijk slecht aan toe. De deels verlaten stad (er wonen nog slechts 700.000 Amerikanen, tegenover 1,8 miljoen in 1950) is failliet en krijgt van president Barack Obama 320 miljoen dollar om de hulpverlening in de stad te verbeteren. Op dit moment kunnen en durven politie-agenten niet overal (op tijd) in Detroit te komen, omdat het op sommige plekken een levensgevaarlijke stad is waar anarchisme overheerst.

Slachtoffers van criminaliteit die de politie bellen, moeten normaal gesproken een uur wachten tot de politie in de buurt is om te helpen. Inbrekers en andere criminelen kunnen dus rustig hun gang gaan in de stad die ooit zo levendig (en niet zo crimineel) was dankzij een bloeiende auto-industrie.

Met alleen een standbeeld om het imago van Detroit op te krikken komt men er niet. Wat het door geweld geteisterde Detroit echt nodig heeft, is een real life RoboCop. Die kan de straten weer veilig maken van al het tuig dat er drugs handelt, dat anderen met de dood bedreigt en dat verlaten huizen in de fik steekt om verzekeringsgeld op te strijken.

Maar dat zal wel weer te veel geld kosten – of door politici te gewelddadig worden gevonden. Hoewel, misschien is er één politicus die er wel oren naar heeft: Arnold “I’ll be back” Schwarzenegger himself zit sinds 2011 zonder politieke job en heeft om bezig te blijven maar een autobiografie geschreven. Wellicht kan hij in Detroit nog eens laten zien hoe hij als RoboCop criminelen aanpakte.