Koningsmantel gemaakt met ‘bont van C&A’
Koning Willem-Alexander droeg tijdens zijn inhuldiging niet de originele koningsmantel uit 1815, maar een nieuwe mantel uit 1948. Dat blijkt uit pas opgespoorde rekeningen voor het maken van een nieuwe mantel, zo schrijft de Volkskrant.
De Zwitserse historicus dr. Rolf Thalmann ontdekte een factuur van interieurfirma Klingele uit Basel, die in 1948 bijna dertienhonderd Zwitserse frank in rekening bracht voor ‘20,15 meter zijden fluweel’. In datzelfde jaar werd aan de jonge Zwitserse couturier Erwin Dolder werd gevraagd de oude, originele mantel uit 1815 gebruiksklaar te maken voor de inhuldiging van Juliana. In plaats daarvan recyclede hij onderdelen van de oude koningsmantel en maakte hij een compleet nieuwe mantel, volgens kunsthistorica Dieuwke Grijpma ‘een slecht gemaakt kopie van het origineel.’
Koning Willem-Alexander onderstreepte in een televisie-interview, vlak voor de inhuldiging, dat hij dezelfde mantel zou dragen als zijn voorvader koning Willem I in 1815. “Het is gewoon de oude mantel die weer uit de doos is gehaald,” verklaarde hij toen.
C&A
De Volkskrant wist eerder al te melden dat het bont van de mantel letterlijk van kledingketen C&A afkomstig is. In 1980 kreeg modeontwerpster Theresia Vreugdenhil namelijk de opdracht om de toen 32 jaar oude mantel te restaureren. De ontwerpster gebruikte daarvoor bont uit haar klantenkring. Een groot deel van het gerestaureerde bont in de mantel is op die manier afkomstig van Elly Brenninkmeijer-Maurer, trouwe klant van de couturier én de echtgenote van de toenmalige topman van de keten van textielwarenhuizen. “En zo komt het,” grapt de familie Brenninkmeijer nog steeds tegen familie en vrienden, “dat de mantel van de koning gerestaureerd is met bont van C&A.”