Spring naar de content

Mark Rutte niet in toptien ‘beste premier van Nederland’

Welke staatsman verdient de eretitel: De beste premier die Nederland sinds 1900 heeft gekend? De NRC vroeg het aan vijftig experts en aan zo’n 3500 lezers van de website, en de resultaten zijn bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Bij de experts won Willem Drees, gevolgd door Ruud Lubbers en Pieter Cort van der Linden. De krant schrijft: “Drees, de man die de verzorgingsstaat opbouwde in de jaren vijftig, kan de winnaar worden genoemd van de gecombineerde enquête: het meest gekozen onder experts, tweede bij de publiekspoll. Veel lezers prijzen zijn solidariteit en het feit dat hij er ‘voor alle Nederlanders was’.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij het publiekspanel won Ruud Lubbers het nipt van Willem Drees, met acht stemmen verschil. De NRC legt uit waarom er massaal voor ‘de stier van Kralingen’ is gekozen: “Hij verbouwde in de jaren tachtig en negentig de verzorgingsstaat die Drees opbouwde. Stemmers benoemen ook zijn mindere punten (‘zijn gedraai met atoomwapens, het flagrante dictator-achtige’, schrijft iemand) maar ‘desondanks’ is hij veelgeprezen. Lubbers wordt geroemd om zijn ‘deskundigheid’ en zijn ‘slimme, listige oplossingen’.

Onze huidige minister-president Mark Rutte ontbreekt in de toptien van de experts, en scoort bij het publiekspanel een weinig eervolle negende plaats op de lijst. De uitkomsten van het onderzoek kunt u hier nalezen.

De uitslag bij de deskundigen:

1. Willem Drees
2. Ruud Lubbers
3. Pieter Cort van der Linden
4. Piet de Jong
5. Joop den Uyl
6. Wim Kok
7. Hendrik Colijn
8. Wim Schermerhorn
9. Abraham Kuyper
10. Jan-Peter Balkenende

De uitslag bij de lezers van nrc.nl:

1. Lubbers
2. Drees
3. Den Uyl
4. Kok
5. Cort van der Linden
6. Kuyper
7. Balkenende
8. De Jong
9. Rutte
10. Van Agt