Spring naar de content

Albuquerque huilt na de laatste aflevering van Breaking Bad

De prijzen winnende en razend populaire serie Breaking Bad kwam maandagavond ten einde. Voor de fans is het even slikken, omdat hun wekelijks kijkplezier ten einde is gekomen. Voor de snoepverkopers, touroperators en hoteleigenaren in de slaapstad van de Amerikaanse staat New Mexico is het nog veel zwaarder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Voordat Breaking Bad bestond was Albuquerque vooral een nietszeggende plaats midden in New Mexico. Buurtgenoot Santa Fe was de grote trekpleister van het gebied, maar dat veranderde toen er een televisieserie over een chrystal meth kokende scheikundeleraar op de buis verscheen. De serie van AMC trok miljoenen kijkers en won meerdere Emmy’s, en al snel wilden fans een kijkje nemen in Albuquerque. Waarvan in Breaking Bad overigens voornamelijk de donkere kanten van drugs en criminaliteit worden getoond.

Het gevolg: de stad, die voorheen altijd werd genegeerd, werd plotsklaps overstroomd door een enorme stoet toeristen. De alarmbellen van slimme uitbaters begonnen al snel te rinkelen. Er kwamen toeristische rondritten met trolleybusjes langs de filmlocaties van Breaking Bad, winkels begonnen snoepgoed in de vorm van de befaamde blauwe brokjes van hoofdrolspeler Walter White te verkopen, en ook hoteleigenaren deden goede zaken. Vooral de wat meer louche motels, zoals ze in de serie voorkomen, hadden profijt. Ook is de kleding van de hoofdpersonen uit de serie op veel plaatsen verkrijgbaar en gaan hebbedingetjes geïnspireerd door de serie, zoals teddyberen, aanstekers en miniatuurpoppetjes, als hete broodjes over de toonbank.

Volgens de makers was Albuquerque tot voor kort een onbekende, anonieme stad. “Albuquerque had geen eigen karakter. Als je over New Mexico begint, heeft iedereen het altijd over Santa Fe. De serie heeft onze stad veel goeds gebracht. We verwachten dat de gekte nog wel een tijdje aanhoudt. Het heeft zich vertaald in meer toerisme. Toeristen die tijdens hun bezoek ook genieten van allerlei andere facetten van de stad,” laat een van de televisiemakers weten. Welke facetten hij precies bedoelt is onduidelijk.

Om de laatste aflevering van Breaking Bad in te luiden werden er in en rondom de stad overal afscheidsfeesten gehouden. De gevolgen van het beëïndigen van de serie zullen voor de stad waarschijnlijk minder feestelijk zijn. Het is te hopen voor Albuquerque dat televisiezender AMC snel met iets nieuws komt.