Spring naar de content

Blijf van mijn 1e klas NS-treincoupé af

Omdat het crisis is, schuwt de SP geen enkele maatregel en worden nieuwe wegen verkend. Dat is goed: we moeten vooral zoveel mogelijk out of the box leren denken, gebruikelijke oplossingen werken niet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In dat kader deed de partij gisteren de suggestie om de 1e klas in de treinen van de NS af te schaffen. Hoewel bij voorkeur zo min mogelijk, reis ik af en toe met de trein, vooral als ik in Amsterdam Centrum moet zijn. Ik heb een kortingskaart die me tot 40 procent korting oplevert als ik in daluren reis. Dat is voor mij goed te doen, en op deze manier permitteer ik me de luxe van de 1e klas tijdens daluren voor ongeveer de prijs van een retour 2e klas tijdens de piek.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Sinds ik heel lang geleden zowel tijdens mijn school- en diensttijd uit budgetoverwegingen gedwongen 2e klas reisde, heb ik daar een enorme afkeer voor ontwikkeld. Ik maak me sterk dat het transport van vee in Nederland beter is gereguleerd en voor de dieren meer rechtszekerheid oplevert dan het transport van mensen door de NS. Als ik zie wat zich tijdens de spits in een trein weet te vechten en hoe de reis vervolgens samengepakt moet verlopen, weet ik één ding zeker: zou je dat met varkens doen, je zou als machinist ogenblikkelijk langs de kant worden gezet.

Daarvan wil ik dus geen deel uit maken, en met de boven geschetste financiële aanpak (kortingskaart en daluren) lukt me dat prima. Als ik er dan ook nog in slaag een 1e klas-stiltecoupé te scoren met voldoende zitplaatsen, dan kan mijn geluk niet op. Ik heb er voor betaald en ik krijg het zowaar. Weliswaar mis ik dan het voortdurende gedingdong en geklets van WhatsApp-ende en bellende medereizigers, maar geloof het of niet, daar was het me toch al niet om te doen. Ik lees dan wat, check mijn mail op mijn iPad, kijk naar de beurs en voor je het weet ben je op de plaats van bestemming. Ook heb ik de (kans op een) file gemist en hoef ik niet eindeloos in A’dam Centrum op zoek naar een parkeerplaats. Iedereen blij.

Dit geluk nu wil de SP afschaffen. Meer nog: het hele idee dat mensen bereid en in staat zijn om meer te betalen voor een beter product staat ze niet aan. Ik zou zeggen: welkom in het voormalige Oostblok.

En als we dan toch bezig zijn: we volgen deze aanpak dan ook maar gelijk in alle theaters, schouwburgen, voetbalstadions en wat u nog meer kunt bedenken.

Onderwerpen